To σπάνιο φαινόμενο της "μπλε" πανσέληνου στις 31 Αυγούστου 2012


Τα Βλεφαρίσματα θα γίνουν μπλε κάτω από το φως της σημερινής πανσέληνου, την τελευταία μέρα του Αυγούστου, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι που φεύγει...




Ένα "μπλε φεγγάρι" μπορεί να αναφέρεται είτε στην τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή με τέσσερα πλήρη φεγγάρια, ή όταν υπάρχει δεύτερη πανσέληνο μέσα σε ένα μήνα. Τα περισσότερα χρόνια έχουν δώδεκα πλήρη φεγγάρια που εμφανίζονται περίπου κάθε μήνα. Εκτός από αυτούς τους δώδεκα πλήρεις σεληνιακούς κύκλους, κάθε ημερολογιακό έτος, ηλιακό περιέχει περίπου έντεκα ημέρες περισσότερο από το σεληνιακό έτος των 12  φεγγαριών. Οι επιπλέον ημέρες συσσωρεύονται, έτσι ώστε κάθε δύο ή τρία χρόνια (7 φορές σε 19-χρόνια Μετωνικού κύκλου), υπάρχει μία επιπλέον πανσέληνος.  Φέτος θα έχουμε λοιπόν 13 πανσέληνους μέσα στο έτος και θεωρείται σπάνιο φαινόμενο όσο και το να έχουμε 2 πανσέληνους μέσα στον μήνα!

Πως όμως πήρε το όνομα "μπλε"; Να πούμε ότι αυτό το χρώμα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την λύπη, και ακούγεται και ως έκφραση στην αγγλική γλώσσα: I am feeling "blue".  Αλλά πραγματικά κάποτε ήταν πραγματικά μπλε! Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια. Τώρα αν είναι αλήθεια... θα ψάξω λίγο παραπάνω και θα σας πω.  Πάντως μέχρι φέτος δεν το είχα ξανακούσει.  Πάντως είναι ρομαντική προσέγγιση, σίγουρα βοηθά τα μαγαζιά, και τους ερωτευμένους....

Τι λέει όμως η φήμη....

Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι σε σημείο που το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ".

"Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση "μπλε Σελήνη" για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται “μπλε Σελήνη” παρ’ όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο"

Πάντως, όσον αφορά τα αστρολογικά, η πανσέληνος πραγματοποιείται στους Ιχθείς...


Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε αυτή την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, ώστε να την απολαύσουμε μαζί με αγαπημένα μας πρόσωπα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ή όπου επιλέξει ο καθένας από εμάς.

Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα την Παρασκευή 31 Αυγούστου προκειμένου να απολαύσει το κοινό την τελευταία πανσέληνο του Καλοκαιριού. Σε 85 από αυτά μάλιστα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.


«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού 
που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, 
σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.
Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί οι εκδηλώσεις:
  • Συναυλία «Ένα φεγγάρι του Αυγούστου» με την Τάνια Τσανακλίδου και την Ελένη Τσαλιγοπουλου στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.
  • Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων στη Ρωμαϊκή Αγορά
  • Συναυλία της Αναστασίας Μουτσάτσου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου
  • Μουσική εκδήλωση της Μάρθας Φριτζήλα και του Τάκη Φαραζή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
  • Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» Φίλιππου Κουτσαφτή στο Επιγραφικό Μουσείο

Ερωτευτείτε... γιατί το φεγγάρι μας προκαλεί σήμερα να καλέσουμε τον φτερωτό θεό....




Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: en.wikipedia.org/wiki/Blue_moon / madata.gr/epikairotita/social/219829.html
Επίσημη σελίδα:en.wikipedia.org/ madata.gr/