Μια φορά και έναν καιρό υπήρξε η Ιωνία (1 μέρος)





Τα Βλεφαρίσματα θέλουν να σας πάνε πίσω στον χρόνο και να σας μιλήσουν για την Ιωνία.... Το όνομά της το οφείλει στον ΄Ιωνα, εγγονό του Δευκαλίωνος και της Πύρας που επιβίωσαν στον μεγάλο κατακλυσμό.



ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΥΠΗΡΞΕ Η ΙΩΝΙΑ


Η περιοχή ξεκίνησε να αποικείται τον 18ο αι. π.χ. με πρώτη την ίδρυση της Μιλήτου.  Συνολικά ιδρύθηκαν 12 Ιωνικές πόλεις.  Η Ιωνική Δωδεκάπολις,  δημιουργώντας έτσι μια θρησκευτική ένωση παρόμοια με τις Αμφικτιονίες της ηπειρωτικής Ελλάδος.  Τη Δωδεκάπολη αποτελούσαν,  η Μίλητος με το Ιωνικό μαντείο των Διδύμων, η Μυούς, η Πριήνη, η ΄Εφεσος, η Κολοφώνα , η Λέβεδος, η Τέως, οι Κλαζομενές, οι Ερυθρές, η Φώκαια και οι νησιωτικές πόλεις Χίος και Σάμος.  Κέντρο της  ένωσης ήταν η χερσόνησος της Μυκάλης.  Αργότερα στην ένωση προστέθηκε και η Αιολική πόλις η Σμύρνη.


Οι Ιωνικές πόλεις απλωνόντουσαν στην περιοχή της κεντρικής παραλίας της Μικράς Ασίας δηλαδή στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής ακτής του Αιγαίου, απέναντι από τα νησιά Χίο και  Σάμο έως και τη χερσόνησο της Αλικαρνασσού.  Σταδιακά η Ιωνία ταυτίστηκε με ολόκληρη την περιοχή των ανατολικών παραλίων του Αιγαίου.


  Γνωστά  παιδιά της Ιωνικής Γης ήταν:

  1. Ο Ηρόδοτος  από την Αλικαρνασσό (485 π.χ.) που θεωρείται διεθνώς “ πατήρ της ιστορίας» 
  2. O ΄Ομηρος (8ο αι. π.χ.) ο τυφλός αοιδός με τα μοναδικά διαχρονικά δύο έργα του.  Την Ηλιάδα και την Οδύσσεια.   
  3. Ο Θαλής ο Μιλήσιος (632-546 π..χ) που θεωρείται ο αρχαιότερος των φιλοσόφων. 
  4. Ο Ηράκλειτος από την ΄Εφεσο. 
  5. Ο Αναξαγόρας μέγας φιλόσοφος 
  6.  Ο Εκαταίος ο Μιλήσιος, ο πρώτος γεωγράφος 
  7.  Ο Αίσωπος  (620-560 π.χ.) από τη Φρυγία πατέρας της διδακτικής μυθολογίας και ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία και τόσοι άλλοι.

 Σήμερα η Ιωνία δεν υπάρχει.  Επιθετικοί νομάδες, γύρω στο 800 μ.χ.,  από τα όρη Αλτάι, μία περιοχή μεταξύ της Μογγολίας, της Ρωσίας  και της Κίνας, κυνηγημένοι από την ξηρασία που θανάτωνε ανθρώπους και κοπάδια επιτέθηκαν και κατάκτησαν την Ιωνία.  ΄Ολες οι όμορφες και πλούσιες πόλεις λεηλατήθηκαν άγρια και καταστράφηκαν.  Οι κάτοικοι είτε σφαγιάστηκαν είτε πουλήθηκαν σκλάβοι.  Τα κορίτσια γέμισαν τα χαρέμια των κατακτητών και τα αγόρια έγιναν γενίτσαροι.  Σήμερα, μόνο τα αρχαία ερείπια των Ιωνικών πόλεων σπαρμένα εδώ και εκεί στα παράλια της Μικράς Ασίας θυμίζουν στους τουρίστες που τα επισκέπτονται την παλιά τους δόξα και τον πολιτισμό τους.  

 Στις μέρες μας η Ιωνική γη, εκτός της Χίου και της Σάμου που ανήκουν στην Ελλάδα, ανήκει γεωπολιτικά στη γείτονά μας Τουρκία, απόγονο  των νομάδων από τα όρη Αλτάη, η οποία έχει αλλάξει τα Ελληνικά ονόματα των πόλεων με δικά της.  Εξακολουθούν όμως να αποκαλούν εμάς τους Έλληνες “Γιουναν” δηλαδή ΄Ιωνες. 


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

 Συντάκτης: Σοφία Ησυχίδου