Δείξε μου τον φίλο σου ....

Τα Βλεφαρίσματα σήμερα θα εξετάσουν την έννοια της φράσης: "Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι", μια φράση που θα πρέπει αν μας αφυπνίσει το πνεύμα της αγάπης.



Υπάρχουν 3 είδη φιλίας κατά Αριστοτέλη στα Ηθικά Νικομάχεια ΑΡΙΣΤ ΗΝικ 1156a6–1158a1 τα οποία ασχολούνται με αντίστοιχα πράγματα.  Πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα και όσοι αγαπούν το αγαθό άγωνται προς εκείνο.  Εκείνοι που αγαπούν προς όφελός τους δεν έχουν φιλία σωστή και μόλις κερδίσουν το αγαθό που θέλουν χάνονται.

Τέλεια είναι η φιλία των αγαθών και ως προς την αρετή όμοιων ανθρώπων, γιατί αυτοί επιθυμούν τα αγαθά οι μεν για τους δε, εφόσον είναι αγαθοί και αυτοί καθ' εαυτούς τέτοιοι. Φίλοι στην κυριολεκτική σημασία της λέξεως είναι όσοι επιθυμούν το αγαθό για τους φίλους των (γιατί τους διαπνέει το συναίσθημα της φιλίας αυτό καθ' εαυτό και όχι ανάλογα με τα γεγονότα). Γι' αυτό διατηρείται ανάμεσά τους η φιλία, εφ' όσον είναι αγαθοί και η αρετή τους είναι μόνιμη.
Το να κάνεις σωστές φιλίες είναι σαν να έχεις ένα οχυρό από τους εχθρούς σου.  Σαν να είσαι στο κέντρο και γύρω σου εκείνοι σε προστατεύουν χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.  Γιατί ο φίλος γίνεται η ασπίδα σου, μία κατάκτηση της ζωής που έρχεται με καθημερινή φροντίδα.

Φυσικά ομιλούμε και για την κατάκτηση της αγάπης που έρχεται από την φιλία.  Η φιλία στα αρχαία σημαίνει επίσης αγάπη με την έννοια που την κατανοούμε σήμερα.

Η φράση "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι" είναι μια Ελληνική παροιμία που αντικατοπτρίζει το "είναι" μας.  Τα 3 είδη φιλίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ερωτική φιλία, με σκοπό την ηδονή ή απλά το συναίσθημα, η συγγενική φιλία, η φιλία εξ αίματος, και η απλή φιλία που μπορεί να έχει αμοιβαιότητα. Αν αυτή η φιλία είναι ανταλλακτικό μέσο δεν είναι φιλία.  Η πραγματική φιλία είναι να προσφέρουμε ανιδιοτελώς στον φίλο και να μην περιμένουμε τίποτα.  Σπάνιο αλλά όχι ακατόρθωτο να βρούμε και να κτίσουμε φιλίες τέτοιες.  Καθώς πάντως επιλέγουμε για φίλους και συνοδοιπόρους μας στην ζωή εκείνους που μας μοιάζουν, επόμενο είναι ο φίλος μας να είναι και καθρέπτης μας.  Μια φιλία με αρετή φυσικά είναι ιδανική.
Οπότε δείτε και σεις τον καθρέπτη σας για να βρείτε το "γνώθι σ'αυτόν" και μην ψάχνετε πολύ μακρυά.  Είναι απλά δίπλα σας....

Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες



Συντάκτης: Μαρία Κάπα