Το Ελληνικό γιαούρτι με σφραγίδα Τουρκική - "Tsobani"


Τα Βλεφαρίσματα πριν ένα μήνα πρόσεξαν την προώθηση στο LinkedIn, ενός παραδοσιακού σε ελληνική συνταγή γιαουρτιού, να λανσάρεται ως Ελληνικό από μια Τούρκικη Εταιρία... λέγοντας μάλιστα την εταιρία "Tsobani", και αναφέροντας την παραδοσιακή συνταγή ως κοινή συνταγή με της Τουρκίας...   Τι ιστορία έχει η Τουρκία σε οτιδήποτε, για να προσεταιρίζεται, την ταυτότητα και τις δημιουργίες μας



Καθώς το παραδοσιακό πουλά, η μόδα που κατακτά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακούει στο όνομα «γιαούρτι αλά ελληνικά». Θα περίμενε κανείς οι ελληνικές εταιρίες να κατέχουν τα σκήπτρα στην αγορά του περιζήτητου επιδορπίου. Κι όμως, πρώτη εταιρία ανακηρύσσεται με διαφορά η εταιρία "Tsobani", που ανήκει στον μόλις 39 ετών Τούρκο επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια.

Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση, που μετρά έξι χρόνια ζωής, κατέχοντας ήδη μερίδιο 9% στο σύνολο της αγοράς γιαουρτιού, με τη ΦΑΓΕ να ακολουθεί με 4%. Το προϊόν λανσάρεται ως ελληνικό γιαούρτι, ενώ ο υπεύθυνος παραγωγής Μουσταφά Ντογάν εξηγεί ότι "το μυστικό που κάνει «πραγματικά ελληνικό» τον «Τσομπάνη» δεν είναι κάποιο συστατικό, αλλά η αγάπη και το πάθος του για το προϊόν".

Το έδαφος στην αμερικανική αγορά προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη στο προϊόν συνώνυμο της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με στοιχεία της «Wall Street Journal», πλέον ένα στα τέσσερα δολάρια που ξοδεύουν για γιαούρτι οι Αμερικάνοι είναι για προϊόν αλά ελληνικά. Στο παιχνίδι έχουν εισέλθει τελευταία και οι Yoplait και Dannon, προσπαθώντας με νέα προϊόντα να κερδίσουν μερίδιο πωλήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΦΑΓΕ κατάφερε να σώσει την παρτίδα των οικονομικών μεγεθών της στο α' εξάμηνο του 2011, χάρη στην αμερικανική αγορά. Η αύξηση πωλήσεων στις ΗΠΑ άγγιξε σε όγκο το 75,4% και σε αξία το 43,7%. Η ελληνική εταιρία είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο για να περάσει το ελληνικό επιδόρπιο στην αντίπερα όχθη. Αρχικά, οι Αμερικανοί μυήθηκαν στο γιαούρτι μέσω εξαγωγών, ενώ το 2005 ιδρύθηκε η FAGE USA Dairy Industry Inc. και τρία χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε και εργοστάσιο για παραγωγή του σήματος Τotal.

Εταιρείες τροφίμων της Αμερικής είναι κύριοι της τεχνολογίας. Οι γεύσεις και υφές μασάζ στη γαργάλημα ουρανίσκους μας. Βρίσκουν τρόπους να μιμηθούν ακριβά τρόφιμα με φθηνότερα υλικά.Και μερικές φορές, ότι η τεχνολογική ιδιοφυΐα οδηγεί σε αντιπαραθέσεις.

Η εταιρία Ulukaya όμως είναι τουρκική, και απλά κλέβουν ως συνήθως το όνομά μας και την συνταγή. Και βρίσκονται πρώτοι λόγω της άγνοιας του κόσμου που νομίζει ότι τρώει ελληνικό γιαούρτι...  Έγιναν κάποιες προσπάθειες ενάντια στην παραπλάνηση αλλά....
 
Καθώς η ΦΑΓΕ έμεινε στα στερεότυπα βιομηχανικά γιαούρτια, εκείνοι έκλεψαν ως συνήθως την συνταγή. Προσδιόρισαν τον χαρακτήρα του γιαουρτιού, το πάχος, την επίστρωση, την γεύση.... και βουαλά.... 

Επίσης κάνει πόλεμο στην δεύτερη εταιρία που είναι η Ελληνική ΦΑΓΕ, λέγοντας απλά ότι δεν το έχουμε κατοχυρώσει, με άλλα λόγια .  Παραπλανά όμως τον καταναλωτή.  Δηλώνει φυσικά ότι "δεν υπάρχει νομικός ορισμός του ελληνικού γιαουρτιού, όπως δεν υπάρχει νομικός ορισμός του, ας πούμε, ένα ελληνικό γάμου!"

Και όμως.... Υπάρχει νομικός ορισμός του γιαουρτιού. Είναι ένα "πρότυπο της ταυτότητας" του γιαουρτιού, που τίθεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Λέει, για παράδειγμα, ότι το γιαούρτι πρέπει να γίνει από το γάλα και βακτηριακή καλλιέργεια. Αλλά αυτό το πρότυπο είναι 30 ετών, και η ερμηνεία της έχει αποτελέσει αντικείμενο της συζήτησης. Η έκδοση που δημοσιεύθηκε αρχικά το 1981 δεν επιτρέπει την προσθήκη των πηκτοματογόνων. Αλλά μετά η βιομηχανία διαμαρτυρήθηκε, η FDA "έμεινε" ότι το τμήμα του εν λόγω κανονισμού.Οι περισσότερες εταιρείες γιαούρτι λένε ότι μπορείτε να προσθέσετε άμυλα κάθε είδους ή το γάλα συμπυκνωμένο πρωτεϊνών στο προϊόν τους και εξακολουθούν να έχουν νόμιμα το ονομάσουμε το γιαούρτι, αν και πρόσφατα κατέθεσε ταξική δράση αγωγή διαφορών αυτή την ερμηνεία.

Όσο για το αν το γιαούρτι είναι ελληνική, αν και - αυτό φαίνεται να είναι μια ερώτηση για το φιλόσοφο....  Εμείς από δω θέλουμε απλά να ενημερώσουμε τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους καταναλωτές για την πλαστή αναφορά τους ως Ελληνικό. 

Για να γνωρίσετε το πραγματικά παραδοσιακό γιαούρτι, πρέπει να βγείτε στα ορεινά χωριά να βρείτε πραγματικά τον Τσομπάνη, και να φάτε το λευκό νέκταρ... και άμα ξαναπάρετε 'Tsobani" να μου τρυπήσετε την μύτη! (Προσεχώς θα βγάλω και σχετική συνταγή για να φτιάχνετε μόνοι σας γιαούρτι...)

Βρε ούστ....


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες

Συντάκτης:  Μαρία Κάπα
Πηγή:linkedin.com / npr.org/blogs/thesalt/high-tech-shortcut-to-greek-yogurt-leaves-purists-fuming