Κλαδικές συμβάσεις τέλος από 14/5/2012 - Το ΔΝΤ υπαγορεύει την κατάληξη όλων των συμβάσεων


Τα Βλεφαρίσματα πρέπει να σας ενημερώσουν για τους άδικους αγώνες χρόνων στα δικαιώματα της εργασίας μας.... Ευχαριστώ τον φίλο Νίκο που μου έστειλε το σχετικό δημοσίευμα. Όσοι κλάδοι προνόησαν και έχουν σήμερα στα χέρια τους υπογεγραμμένη κλαδική σύμβαση ανήκουν στους… προνομιούχους. 


Χιλιάδες εργαζόμενοι από αύριο μπορεί να δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται έως και 50% ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού «καταργούνται» οι συλλογικές και δη οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Η 14η Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία – σταθμό για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα μετά τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο II και την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση Παπαδήμου, καταργώντας την μετενέργεια και καθιστώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ως το κυρίαρχο μέσο πρόσληψης και διαμόρφωσης μισθών, όπου δεν υπάρχουν σε ισχύ κλαδικές.

Κατάργηση της μετενέργειας σημαίνει πως στην πράξη ο μισθός κάθε εργαζομένου, νέου ή παλαιού στη δουλειά, με προϋπηρεσία ή άνευ, μπορεί να επαναπροσδιοριστεί από «μηδενική» βάση και με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό και όχι την τελευταία κλαδική σύμβαση ή την ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί.

Από σήμερα κιόλας θα πάψουν, οριστικά, να ισχύουν οι τελευταίες για τους εργαζομένους ασφαλιστικές δικλίδες και θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους στα επίπεδα της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των 510,9 ευρώ έως 820,5 ευρώ, το μήνα, μικτά. Οσοι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει ατομικές συμβάσεις και εξακολουθούν να διέπονται από την πάλαι ποτέ σε ισχύ ΣΣΕ θα σταματήσουν να καλύπτονται από τις ευεργετικές δράσεις της μετενέργειας επί της κλαδικής τους σύμβασης. Τα δεδομένα αυτά μετά τις 14 Μαΐου του 2012 θα ισχύουν για το σύνολο των περίπου 2,1 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι κανονιστικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) που έχουν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου 2012 παύουν να ισχύουν από τις 14 Μαΐου και μετά. Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει ατομικές συμβάσεις και εξακολουθούν να διέπονται από την πάλαι ποτέ σε ισχύ ΣΣΕ θα δουν αυτόματα, με μονομερή απόφαση του εργοδότη τους, να περιορίζονται στο βασικό μισθό (της σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε) και στα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας (εφόσον αυτά προβλέπονται από την προηγούμενη σύμβασή τους).

Στη συνέχεια, η διοίκηση της επιχείρησης στην οποία απασχολείται κάποιος έχει τη δυνατότητα να καλέσει τους εργαζομένους της να υπογράψουν συμβάσεις «α λα καρτ» (ατομικές), κάτι που ήδη συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα από την ατομική συμφωνία οι αμοιβές μπορούν να πέσουν στα νέα, μειωμένα κατώτατα επίπεδα της «μεταμνημονιακής ΕΓΣΣΕ», από -22% έως -32%.
Η νέα πραγματικότητα για το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ξημερώνει ακόμη πιο οδυνηρή.

Στην παρούσα φάση, τις αλλαγές αυτές έχουν ελάχιστες ελπίδες να αποφύγουν μόνο όσοι εργαζόμενοι υπάγονται σε ΣΣΕ οι οποίες βρίσκονταν σε ισχύ, ήδη, 24 μήνες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 ή και περισσότερο. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση αυτή, εάν οι εργοδότες θελήσουν μονομερώς να καταγγείλουν τη -σε ισχύ- ΣΣΕ νωρίτερα από την προβλεπόμενη λήξη της, τότε οι συνέπειες για τους απασχολουμένους τους θα είναι οι ίδιες με αυτές τις οποίες θα υποστούν όλοι οι μισθωτοί μετά τις 14 Μαΐου του 2012.

Σημειώνεται ότι πριν ακόμη την οριστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή από την ημέρα ισχύος του Μνημονίου ΙΙ (14 Φεβρουαρίου ’12), μέχρι σήμερα, ήδη, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει από 2 έως και 5 μισθούς.

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, πριν ακόμη «ξηλωθεί» εντελώς το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%, και 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα με μειώσεις μισθών έως και 35%. Στις περικοπές αυτές δεν υπολογίζονται τόσο οι μειώσεις που έγιναν την προηγούμενη διετία όσο και αυτές οι οποίες έρχονται μετά τις 14 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος λήγουν το αργότερα μέσα σε έναν χρόνο.

Πώς τα 1.806 ευρώ μπορεί να γίνουν 820,51 ευρώ
Ενας έγγαμος υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρία με βάση την παλαιά ισχυρή κλαδική του σύμβαση λαμβάνει μετά από 20 χρόνια προϋπηρεσίας συνολικά έως και 1.806 ευρώ το μήνα, μικτά (1.124,32 ευρώ βασικό μισθό, 101,19 ευρώ επίδομα πρώτης τριετίας, 44,97 ευρώ επίδομα δεύτερης τριετίας, 112,43 επίδομα γάμου, 202,38 ευρώ για την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ, 73,08 ευρώ για την κατοχή πτυχίου ξένης γλώσσας, 33,73 ευρώ για επίδομα διαχείρισης, 57,04 ευρώ για επικίνδυνη εργασία και 57,04 ευρώ για χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή).

Από αύριο, με μονομερή απόφαση της επιχείρησης, ο ίδιος εργαζόμενος μπορεί να δει το μηνιάτικό του να πέφτει στα 1.383 ευρώ, μικτά, δηλαδή να υποστεί μείωση 23,5%, αφού η αμοιβή του θα περιοριστεί μόνο στο βασικό μισθό και στα επιδόματα κατοχής πτυχίου και επικινδυνότητας (ΒΑΕ), εάν φυσικά το δικαιούται με βάση την ειδικότητά του.

Υπάρχει όμως, και το χειρότερο σενάριο. Ο ίδιος υπάλληλος, μετά το μονομερή περιορισμό του μισθού του, μπορεί -εάν του ζητηθεί και συμφωνήσει σε ατομική σύμβαση εργασίας- να δει τις μηνιαίες αποδοχές του να περιορίζονται στο επίπεδο των 820,51 ευρώ, μικτά! Αυτό θα σημαίνει μια μείωση της τάξης του 55% σε σχέση με το μισθό που λάμβανε μέχρι και 24 ώρες πριν!
 

ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΔΟΧΩΝ  
ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ



Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες...κλαψ!




Συντάκτης: Μαρία Κάπα