Χριστουγεννιάτικα "Μελομακάρονα της Γιώτας"

Υλικά

500 γρ. Ταλιατέλες (1 πακέτο κατά προτίμηση βιολογικό)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1/4 (μπορείτε και λιγότερο) τυρί τριμμένο Ρεγγάτο ή Γραβιέρα
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 μεζούρα κρόκο Κοζάνης (προτιμάτε το τριμμένο όχι τους στήμονες)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες (προτιμούνται λευκά κρεμμύδια)
1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1/4 γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες
λίγο πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο
- See more at: http://www.blefarismata.blogspot.gr/2014/12/blog-post_3.html#more
Υλικά

500 γρ. Ταλιατέλες (1 πακέτο κατά προτίμηση βιολογικό)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1/4 (μπορείτε και λιγότερο) τυρί τριμμένο Ρεγγάτο ή Γραβιέρα
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 μεζούρα κρόκο Κοζάνης (προτιμάτε το τριμμένο όχι τους στήμονες)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες (προτιμούνται λευκά κρεμμύδια)
1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1/4 γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες
λίγο πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο
- See more at: http://www.blefarismata.blogspot.gr/2014/12/blog-post_3.html#more
Υλικά

500 γρ. Ταλιατέλες (1 πακέτο κατά προτίμηση βιολογικό)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1/4 (μπορείτε και λιγότερο) τυρί τριμμένο Ρεγγάτο ή Γραβιέρα
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 μεζούρα κρόκο Κοζάνης (προτιμάτε το τριμμένο όχι τους στήμονες)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες (προτιμούνται λευκά κρεμμύδια)
1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1/4 γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες
λίγο πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο
- See more at: http://www.blefarismata.blogspot.gr/2014/12/blog-post_3.html#more

Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι και έντονη μυρωδιά καλοκαιριού


Τα Βλεφαρίσματα σας παρουσιάζουν μια εκδοχή της λιβανέζικης σαλάτας ταμπουλέ, η οποία όμως μοσχοβολάει ελληνικό καλοκαίρι και τρώγεται όλο το χρόνο.


Υλικά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 2/3 φλ. πλιγούρι
  • χυμός 1-2 λεμονιών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
Διαδικασία
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπωλ και το μουλιάζουμε για 1/2 ώρα σε δύο φλυτζάνια καυτό νερό με λίγο αλάτι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το στραγγίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, την τομάτα ψιλοκομμένη σε καρέ (τετράγωνα μικρά κομμάτια), τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.

Παρατηρήσεις
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε για να αναδειχθούν τα αρώματα.
- See more at: http://www.blefarismata.blogspot.gr/2012/09/blog-post_20.html#sthash.NNj9NXbp.dpuf

Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι και έντονη μυρωδιά καλοκαιριού


Τα Βλεφαρίσματα σας παρουσιάζουν μια εκδοχή της λιβανέζικης σαλάτας ταμπουλέ, η οποία όμως μοσχοβολάει ελληνικό καλοκαίρι και τρώγεται όλο το χρόνο.


Υλικά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 2/3 φλ. πλιγούρι
  • χυμός 1-2 λεμονιών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
Διαδικασία
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπωλ και το μουλιάζουμε για 1/2 ώρα σε δύο φλυτζάνια καυτό νερό με λίγο αλάτι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Το στραγγίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, την τομάτα ψιλοκομμένη σε καρέ (τετράγωνα μικρά κομμάτια), τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.

Παρατηρήσεις
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε για να αναδειχθούν τα αρώματα.
- See more at: http://www.blefarismata.blogspot.gr/2012/09/blog-post_20.html#sthash.NNj9NXbp.dpuf


Τα Βλεφαρίσματα σας παρουσιάζουν τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα, τα "Μελομακάρονα της Γιώτας", σε κανονική αλλά και light έκδοση, καθώς είναι και με φρουκτόζη.  Εννοείται ότι θα τα λατρέψετε.  Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα.


Υλικά:
    3/4 ποτηριού ζάχαρη (ή φρουκτόζη για την light εκδοχή)
    2 ποτήρια ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο για την light εκδοχή)
    1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προσοχή μόνο το πορτοκαλί όχι το λευκό του)
    1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
    1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλάκι κοφτό κανέλα και 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο
    1 κουταλιά της σούπας κοφτή σόδα μαγειρική
    1 κουταλιά της σούπας κοφτή αμμωνία
    1 κουταλιά της σούπας κοφτή μπέϊκιν πάουντερ
    800 περ. γραμμάρια αλεύρι (όσο πάρει ώστε η ζύμη να είναι μαλακιά)


 Προαιρετικό:
   100 γραμμ. ψιλοκομμένο καρύδι για την ζύμη
   200 γραμμ. ψιλοτριμμένο για την εμφάνιση

 
Για το σιρόπι:
   1 ποτήρι νερό
   3 φλυτζάνια ζάχαρη (ή φρουκτόζη για την light έκδοση)  
   500 γραμμ. μέλι
   1 φλούδα από κανέλα




Διαδικασία
Βάζουμε πρώτα όλα τα υγρά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, και το ξύσμα πορτοκαλιού.  Ρίχνουμε τα καρύδια, εφόσον θέλουμε, κατόπιν βάζουμε το σιμιγδάλι, και τελευταίο το αλεύρι.  Σιγά σιγά ανακατεύουμε μαλακά με μια σπάτουλα στρογγυλή.  Όταν είναι έτοιμη η ζύμη τα πλάθουμε με τα χέρια ή με κουπάτ (σχέδια, αστέρια, καρδούλες κλπ.)   Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω, και ψήνουμε τα μελομακάρονα μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30 λεπτά).



Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν, και φτιάχνουμε το σιρόπι.  Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και την φλούδα της κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.  Κατόπιν βουτάμε για 1 λεπτό και λιγότερο, στην καυτή κατσαρόλα και τα βγάζουμε με την σουρωτή κουτάλα.  Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.  Αφού κρυώσουν, βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι που έχει περισσέψει και μετά τα βουτάμε στο καρύδι το τριμμένο, και τα τοποθετούμε με σειρά στην πιατέλα.



Καλή επιτυχία





Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης: Μαρία Κάπα