Χριστουγεννιάτικο Μπισκοτόσπιτο! Κάτι που θα κάνει όλους σας παιδιά



Τα Βλεφαρίσματα μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, προτείνουμε μια συνταγή που θα φέρει την οικογένεια πιο κοντά.  Χριστουγεννιάτικο Μπισκοτόσπιτο!


Ίσως η συνταγή να φανεί λίγο μπελάς, αλλά το ζητούμενο είναι να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας κάτι πραγματικά όμορφο και δημιουργικό για την οικογένεια.  Ευχαριστώ την φίλη μου Ντόνα που με βοήθησε να βρω τις πληροφορίες για να δημοσιεύσω αυτή την συνταγή!

Τα υλικά:

Πατρόν ή χαρτόνι - για να φτιάξουμε τα τοιχώματα καραμέλες , τρούφες , ζαχαρωτά , χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Υλικά για το μπισκότο

  • 500 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 κ.σ βανίλια
  • 2 αυγά
  • 5-6 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.σ τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 κ.σ κακάο
  • 1 κ.σ κανέλα
  • γλάσο-κόλλα την οποία μπορείτε να την αγοράσετε και έτοιμη από σούπερ-μάρκετ
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 4-5 φλ τσαγιού άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού
  • 1 κλωναράκι φρέσκια βανίλια (προαιρετικά για το άρωμα)

Αρχικά θα χρειαστεί να φτιάξετε τα πατρόν με χαρτόνι από τα τοιχώματα του μπισκοτόσπιτου.

Μπροστινός & πίσω  τοίχος: 1 πολυγωνικό πατρόν απο τετράγωνο 10X10εκ που θα καταλήγει σε μύτη 6X6εκ.

Πλαϊνοί τοίχοι: 1 τετράγωνο πατρό 10X10ετ

Σκεπή: 1 ορθογώνιο πατρόν 10X8εκ

Φτιάχνουμε την ζύμη για τα μπισκότα μας ως εξής:  Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ , όταν αφρατέψουν προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο, το κακάο και την κανέλα. Βγάζουμε την από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας τώρα με τα χέρια προσθέτοντας τα 5 ποτήρια αλεύρι ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Βάζουμε την ζύμη μας για 15' στην κατάψυξη.  Ανοίγουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη και κόβουμε τα τοιχώματα του μπισκοτόσπιτου, και τα προσαρμόζουμε στο πατρόν που έχουμε κόψει , και τα διάφορα σχέδια που θα χρειαστούμε( πχ : ανθρωπάκια , μανιτάρια , αστεράκια ,δεντράκια , ελαφάκια).


Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, σε ταψί με λαδόκολλες για 8-10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς , γιατί διαφορετικά θα μας σπάσουν κατά το στήσιμο των σπιτιών. Καλό είναι για διευκόλυνσή σας, να ψήσετε την προηγούμενη μέρα τα μπισκότα ώστε να ξεκινήσετε το στήσιμο την επόμενη με ησυχία.

Για τα υλικά της ζύμης που σας έδωσα, μπορείτε να φτιάξετε  3 μεσαίου μεγέθους σπιτάκια ή 1 μεγάλο και 1 μικρότερο.

Βουτάμε αρχικά το μέρος του μπισκότου μας που θα κολλήσει στην πιατέλα στο γλάσο και κολλάμε πάνω στην πιατέλα μας. Συνεχίζουμε βάζοντας αρκετό γλάσο-κόλλα στα πλαϊνά των τοιχωμάτων και στήνουμε το σπιτάκι. Το πιο σημαντικό όλων για εμένα , είναι να έχουμε υπομονή και φαντασία! Δεν βιαζόμαστε περιμένουμε να κολλήσει καλά ο ένας τοίχος με τον άλλον πριν προσθέσουμε το επόμενο κομμάτι!

Εάν θέλουμε να βάλουμε τις καραμέλες και τα ζαχαρωτά, τα βουτάμε και αυτά στο γλάσο πριν τα κολλήσουμε!

Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη  και κακάο!


Τη νύχτα στο Χριστουγεννιάτικο Μπισκοτόσπιτο βάζουμε και φωτάκια 
..... γιατί μας αρέσουν καλύτερα!


Καλά Χριστούγεννα!!!!!


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες

Πηγή: glykesistories,   Ντόνα Κ.