Αυτοεξουσία: Η δύναμη της αυτοκυριαρχίας στην αυτοσυγκέντρωση - Μάθημα 2ο



Τα Βλεφαρίσματα συνεχίζουν το ταξίδι στον κόσμο της  αυτοσυγκέντρωσης. Ο Theron Q. Dumont , μας κάνει το δεύτερο (2) μάθημα: "Η αυτοσυγκέντρωση βρίσκει τον τρόπο" συνέχεια των άρθρων μας με τίτλο "Η δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης". Βρείτε τα προηγούμενα άρθρα:


Πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αυτοσυγκεντρώνονται όπως θα έπρεπε.  Η αιτία της πενιχρής αυτοσυγκέντρωσης.  Μια πολύ καλή άσκηση.  Αυτοσυγκέντρωση σημαίνει δύναμη του νου.  Το άτομο που δεν είναι ικανό να αυτοσυγκεντρώνεται, δεν θα έχει ποτέ μεγάλο κέρδος.  Πολλοί αποδυναμώνουν της ικανότητές τους για αυτοσυγκέντρωση.

Όταν οι αυτο-οδηγούμενες  πνευματικές δυνάμεις έχουν καλλιεργηθεί ελλιπώς, το άτομο υστερεί πάντα στη δύναμη της πνευματικής αυτοσυγκέντρωσης. Αυτές είναι:
  1. Ατέλεια στα κινητήρια κέντρα
  2. Ένα παρορμητικό και ευπαθές μυαλό
  3. Ένα ακαλλιέργητο μυαλό.
Το τελευταίο ελάττωμα μπορεί να βελτιωθεί σύντομα με συστηματική προσπάθεια.  Είναι πολύ εύκολο να διορθωθεί.  

Η παρορμητική και ευπαθής κατάσταση του μυαλού μπορεί να διορθωθεί συγκρατώντας τα πάθη μας, τις έντονες συγκινήσεις, το θυμό κλπ.  Όλα τα παραπάνω μπορούν να ελαττωθούν φυσιολογικά, αποφεύγοντας τροφές και ποτά που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των νεύρων ή άτομα που μας προκαλούν παρορμήσεις.  Μια καλή άσκηση θα είναι να παρατηρούμε και να συναναστρεφόμαστε άτομα σταθερά, ήρεμα, ελεγχόμενα και προσεκτικά.

Η ατέλεια στα κινητήρια κέντρα είναι το δυσκολότερο.

Πολλοί νομίζουν πως όταν βρίσκονται σε μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση αυτοσυγκεντρώνονται αλλά δεν είναι έτσι.  Ίσως στοχάζονται. Καλλιεργούν αντίθετα την αφηρημάδα ή την απουσία του μυαλού, εξασθενώντας την δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης.  Για να αυτοσυγκεντρωθείς πρέπει να έχει δυνατό μυαλό.  Το μυαλό που κολλά σε ένα θέμα είναι αδύναμο. Ενώ όταν επικεντρώνεται σε ένα θέμα και αποβάλλει τις δυσάρεστες εντυπώσεις είναι δυνατό.  Το άτομο που πλανάται κατά βούληση, δεν κάνει ποτέ κάτι σημαντικό.  Σπαταλά τις δυνάμεις του. Συγκεντρώνεσαι την στιγμή που λες: "Θέλω. Μπορώ. Θα το κάνω".

Η αυτοσυγκέντρωση του νου μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο παρατηρώντας τον εαυτό σου από πολύ κοντά.  Μίλα αργά και με περίσκεψη.  Γίνε προσεκτικός και έχε το μυαλό σου σε ένα πράγμα κάθε φορά.  Όταν μιλάς σε κάποιον δώσε την αποκλειστική και απερίσπαστη προσοχή σου.

Άρχισε το πρωί και πρόσεξε πόσο αυτοισορροπημένος μπορείς να παραμείνεις όλη την ημέρα. Φτιάξε έναν κατάλογο με όσα έκανες ολόκληρη τη μέρα και δες  αν τήρησες την απόφασή σου.  Αν όχι, δες τι μπορείς να κάνεις αύριο. 

Είναι αδύνατο να τρέχεις με μεγάλη ταχύτητα. Θα συνθλιβθείς.  Κάθε νεύρο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου είναι ένα φυσικό κέντρο σκέψης και δράσης, στο καθένα πάλλεται κάποιο είδος νοητικής δύναμης και όταν αυτή η δύναμη, οι σκέψεις και οι κινήσεις σου ελέγχονται από ένα προσεκτικό, συστηματικό και συγκεντρωμένο μυαλό, το αποτέλεσμα θα είναι μαγνητισμός, ζωτικότητα, υγεία.

Το χαμηλότερο μέρος του εγκεφάλου είναι η αποθήκη της ενέργειας.  Τα περισσότερα άτομα έχουν όλη τη δυναμική ενέργεια που χρειάζονται, αν επιχειρούσαν να τη συγκεντρώσουν.  Ο καλός μηχανικός ελέγχει κάθε ενέργειά του. Με ότι κάνεις ή προχωρείς ή φθείρεσαι.

Αν κρατάς το μυαλό σου σε ένα αντικείμενο που έχεις διαλέξει, επικεντρώνεις την προσοχή σου ακριβώς όπως ο φακός της κάμερας επικεντρώνεται σε ένα τοπίο.  Να παρατηρείς προσεκτικά τον εαυτό που γιατί αν δεν το κάνεις, η πρόοδός σου θα είναι πολύ αργή.  

Κάνε άσκηση τις μεγάλες εισπνοές, βαθιές αναπνοές όχι μόνο για να βελτιώσεις την υγεία σου, αλλά επίσης για να καλλιεργήσεις περισσότερη δύναμη, αγάπη, ζωή. Επίσης μπορεί να θεωρείς ανόητο να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις την αυτοσυγκέντρωση κάνοντας μυικές ασκήσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το μυαλό σχετίζεται με τους μυς και τα νεύρα.

Πρέπει να ελέγχουμε τις κινήσεις των ματιών, των δακτύλων, των ποδιών. κτλ. Αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος γιατί πρέπει να ελέγχουμε την αναπνοή μας. Αργές, βαθιές παρατεταμένες εκπνοές έχουν εξαιρετική αξία.  Σταθεροποιούν την κυκλοφορία, την λειτουργία της καρδιάς, τους μυς και τα νεύρα του εγκεφάλου.  Αν η καρδιά χτυπά άτακτα, η κυκλοφορία δεν είναι ομαλί και το μυαλό γίνεται ασταθές και ακατάλληλο για αυτοσυγκέντρωση.

Αν ποτέ συναναστράφηκες με σημαντικούς άνδρες, θα δεις ότι αφήνουν τους άλλους να μιλούν.  Είναι ευκολότερα να μιλάς, παρά να ακούς.  Δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το να δίνεις μεγάλη προσοχή όταν μιλά κάποιος.

Νιώσε αγάπη για τον πλησίον σου, για όλους.  Πρόσεξε πως αναπνέεις όταν νιώθεις αγάπη και ευγενικά συναισθήματα σε διαπερνούν.  Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να γίνει οξύθυμος διασπάς αυτή την αρμονία της αναπνοής σου.  Ανάπνεε βαθιά όταν είσαι ευτυχισμένος και θα κερδίσεις ζωή και δύναμη.  Γίνε μαγνητικός και ισχυρός.

Μην συνηθίζεις να κάνεις παρέα με νευρικά, οξύθυμα άτομα, γιατί είναι άνθρωποι που θα αποδυναμώσουν όση δύναμη έχεις.  Αν το μυαλό σου είναι ανήσυχο, θορυβώδες, ασταθές, το ίδιο θα είναι και οι κινήσεις.  Όταν οι πράξεις είναι ήρεμες το μυαλό είναι ήρεμο.  Δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τον έλεγχο σου χωρίς τον έλεγχο του άλλου.  Μάθε να ελέγχεις το σώμα σου και θα κερδίσεις ελέγξεις τον έλεγχο του νου σου.


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 


 Πηγή: Dr Th. Q. Dumont "Η δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης"