Facebook και Messenger: Υποχρεωτικά και τα sms?



Τα  Βλεφαρίσματα εδώ και λίγο καιρό έχουν αντιληφθεί την οργή του κόσμου τόσο για την διαφορετική εφαρμογή του Messenger όσο και για τα sms... Περαστικά μας...




Η αναμενόμενη ένωση της πλατφόρμας Facebook Messenger με τα SMS είναι πλέον γεγονός, με την Facebook να προσθέτει τη λειτουργία υποστήριξης των SMS στο νέο update της εφαρμογής για συσκευές Android.

Στο εξής υποχρεώνεστε να στέλνετε και να λαμβάνετε SMS από τις επαφές σας, τα οποία θα εμφανίζονται μέσα στην ίδια συζήτηση στο Messenger και τα bubbles θα έχουν μωβ χρώμα για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα μηνύματα. Υποστηρίζεται κανονικά η αποστολή κειμένου, φωτογραφιών, GIFs, emojis και στοιχείων τοποθεσίας. Επίσης, η εταιρεία τονίζει ότι κανένα SMS δεν αποθηκεύεται στους servers της και ισχύουν οι κανονικές χρεώσεις του εκάστοτε παρόχου.

Για να ενεργοποιήσετε την λειτουργία SMS αρκεί να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του Facebook Messenger και να επιλέξετε “Default SMS app”. 

Φυσικά όλο αυτό φαίνεται μια συνέχεια από το 2014 το οποίο facebook υποχρέωσε τους χρήστες του να έχουν διαφορετική εφαρμογή ως Messenger για τα μηνύματά τους....

Η υποχρεωτική χρήση διαφορετικής εφαρμογής για το Inbox του Facebook προκαλεσε τότε ποταμό αρνητικών σχολίων από χρήστες.

Τότε κάθε χρήστης smartphone που προσπαθούσε  να δει τα μηνύματά του στο inbox του Facebook μέσα από την εφαρμογή που πάντα είχε, ερχόταν αντιμέτωπος με μια ειδοποίηση που τον υποχρεώσε να εγκαταστήσει κατεβάσει τον Messenger, την ξεχωριστή εφαρμογή που αναλαμβάνει αποκλειστικά την ανταλλαγή μηνυμάτων και chat.

Τα αρνητικά μηνήματα πολλά: «Όχι, όχι και πάλι όχι. Δεν θα έπρεπε να έχω ξεχωριστή εφαρμογή για αυτό» είναι το νόημα των χιλιάδων σχολίων που έχουν αναρτηθεί από χρήστες στη σελίδα της εφαρμογής στο Play Store. «Άχρηστο!», γράφει ένας άλλος χρήστης, «δεν υπάρχει λόγος να υποχρεώσετε κανέναν να το εγκαταστήσει», ενώ ένας άλλος επισημαίνει «βλέπαμε μια χαρά τα μηνύματά μας από την εφαρμογή του Facebook, γιατί το καταργείτε αυτό;».

Τα πυρά των χρηστών συγκεντρώνει και η απουσία της επιλογής logout, δηλαδή το πρόγραμμα μένει ενεργό στο κινητό όσο αυτό είναι σε λειτουργία, καταναλώνοντας συνεχώς μπαταρία, μνήμη RAM και 3G δεδομένα. Επιπλέον, καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο για την εγκατάστασή του.

Το σοβαρότερο όμως είναι τα permissions που απαιτούσε να είναι υπερβολικά πολλά και να του δίνουν πρόσβαση σε κάθε λειτουργία και δεδομένο του κινητού. Πατώντας «αποδοχή» στην εγκατάσταση ο χρήστης να ξέρετε ότι δίνει δικαίωμα στην εφαρμογή να στέλνει SMS, να ηχογραφεί και να τραβά φωτογραφίες χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει. Επιπλέον, αποκτά πρόσβαση στο GPS, στις επαφές του κινητού, τις φωτογραφίες και το ημερολόγιο.

Το πρόβλημα με το Messenger είναι πως χωρίς αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταλλάξεις μηνύματα με τις επαφές σου στο Facebook, ο χρήστης δεν έχει την επιλογή να μην το εγκαταστήσει. Και αυτό είναι που κυρίως εξαγριώνει τους χρήστες (μαζί, φυσικά, με την αδηφάγα του όρεξη για RAM και data).

Από την πλευρά του, το Facebook δεν έκανε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, πέρα από το ότι η εφαρμογή είναι «ταχύτερη» και «πιο αξιόπιστη». Κάθε αλλαγή που έχει γίνει στο interface συγκέντρωνε, λίγο ως πολύ, αρνητικά σχόλια και κάθε αλλαγή καθιερώθηκε. Η εταιρεία ήθελε να κάνει τον Messenger ξεχωριστή εφαρμογή για να ανταγωνιστεί το Snapchat, το Viber και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες προσφέροντας -μεταξύ άλλων- και υπηρεσίες επί πληρωμή όπως τηλεφωνικές κλήσεις. Η μετακίνηση όλων των χρηστών του σε αυτόν του δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

Όμως, όπως πολύ εύστοχα το συνόψισε ένας χρήστης στο Twitter, «Άρα οι επιλογές μου είναι ή να κατεβάσω τον Facebook Messenger ή να σταματήσω να χρησιμοποιώ το Facebook για instant messaging. Έχει σκεφτεί το Facebook πόσο δημοφιλής θα είναι η δεύτερη επιλογή;». Φυσικά το είχε σκεφτεί... No way.... no turning back....

Η συνέχεια λοιπόν ήρθε με τα sms...  και μάλιστα υποχρεωτική... η επιλογή πάλι είναι δική σας;   Μήπως να κόψουμε όλοι τον Messenger... για λίγο έστω να συνέλθουν λίγο οι ηθύνοντες;

Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

 Συντάκτης: Μαρία Κάπα