25 Μαρτίου 1821 - Ηρωική Ελλάδα κοίτα ψηλά...


Τα Βλεφαρίσματα κοιτούν ψηλά, και καμαρώνουν με τους ήρωες που αποτίναξαν από πάνω μας τον Τούρκικο ζυγό....   Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γρηγόριος Παπαφλέσσας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Κωνσταντίνος Κανάρης, Μαντώ Μαυρογένους, Μάρκος Μπότσαρης, Ανδρέας Μιαούλης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Γιωργάκης Ολύμπιος, Λασκαρίνα Μπούμπουλη (Μπουμπουλίνα), Πετρομπέης Μαυρομιχάλης, Νικήτας (Νικηταράς) Σταματελόπουλος....

.... και άλλα παλικάρια που έδωσαν την ζωή τους, και τις περισσότερες φορές φονεύθηκαν από προδότες, άνδρες και γυναίκες που φορούσαν φουστανέλες, αλλά ήταν άνδρες με κεφαλαία γράμματα!

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα. Προετοιμάστηκε από την Φιλική Εταιρία τα μέλη της οποίας δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Στην επιτυχία της συνέβαλε και το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα. Στις περιοχές που επαναστάτησαν συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, περιοχές της Μακεδονίας και η Κύπρος. Παρά την προσπάθεια καταστολής από τη πλευρά του Σουλτάνου, η επανάσταση κατάφερε να επιζήσει οδηγώντας μετά από μία σειρά διεθνών συνθηκών μεταξύ 1827 και 1832 στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού.

Η επέτειος εορτασμού της έναρξής της είναι η 25η Μαρτίου, και καλώ όλους να γιορτάσουμε στο πνεύμα των ηρώων που μας απελευθέρωσαν από την Τούρκικη τυραννία.

Δείτε το πολύ όμορφο σχετικό βίντεο.

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής:      / wikipedia.org/Ellhniki-Epanastasi-1821     
Επίσημη σελίδα: youtube.com
Εμφανίσεις Υοutube: 81104