O Μεξικανός συγγραφέας Odin Dupeyron στην Ελλάδα



Τα Βλεφαρίσματα πιστά στην μελέτη βιβλίων, βρέθηκαν στην επίσκεψη του γνωστού Μεξικάνου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Odin Dupeyron στην Ελλάδα και αναπόλησαν στον κόσμο των παραμυθιών...

«Και το παραμύθι δεν τελείωσε». Αντιθέτως… έτσι ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι για τη ζωή μέσα από το εκπληκτικό βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο του Μεξικανού συγγραφέα και ηθοποιού Odin Dupeyron. Μέσα από ένα σύγχρονο παραμύθι για όλες τις ηλικίες με πρωταγωνιστές τα γνωστά σύμβολα –πριγκίπισσα, δράκος, πρίγκιπας, μάγισσα– καταγράφει με ιδιαίτερη μαεστρία και ευφυή σαρκασμό τους φόβους των ανθρώπων, παρομοιάζοντάς τους με έναν τεράστιο δράκο που υπονομεύει την ελευθερία. Παράλληλα, συνομιλεί με τα δημιουργήματα-ήρωές του, τους παραχωρεί αυτονομία και τους αφήνει να διαμορφώσουν οι ίδιοι την ιστορία τους, γεγονός που κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

 Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ο Μεξικανός συγγραφέας, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, φιλοξενήθηκε στον υπέροχο χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, όπου παρουσίασε το βιβλίο του «Και το παραμύθι δεν τελείωσε» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καλέντη. Μέσα σε μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, ο συγγραφέας μίλησε για το φόβο, τα συναισθήματα, τη διαχείρισή τους αλλά και για την κρίση στην Ελλάδα, μαγεύοντας τόσο το απλό κοινό όσο και σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος, αλλά και δημοσιογράφους. Παρόντες ήταν και ο εκπρόσωπος της Μεξικανικής Πρεσβείας Fernando Sandoval Flores, καθώς και ο Μεξικανός συγγραφέας Louis Gómezbeck, βασικό ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης Μεξικανών Καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Για το βιβλίο μίλησαν επίσης, η κυρία Ευσταθία Βαλιάντζα, συγγραφέας, και ο κύριος Δημοσθένης Κερασίδης, επιμελητής των Εκδόσεων Καλέντη. Χαιρετισμό απεύθυνε η εκδότρια, κυρία Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, η οποία ήταν η συντονίστρια της εκδήλωσης. Μια ιδιαίτερη βραδιά που σκόρπισε χαμόγελο, συγκίνηση, αλήθεια, αλλά και προβληματισμό μέσα από ένα βιβλίο το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς στην Ελλάδα «το καλύτερο βιβλίο του 2014».'

Από αριστερά προς τα δεξιά, η κυρία Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, εκδότρια, η
κυρία Ευσταθία Βαλιάντζα, συγγραφέας-φυσικός, o συγγραφέας Odin Dupeyron, ο
κύριος Αλέξης Αδρακτάς, μεταφραστής του βιβλίου, ο κύριος Luis Gomezbeck,
συγγραφέας-ηθοποιός και ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης Μεξικανών Καλλιτεχνών
στην Ελλάδα και ο κύριος Δημοσθένης Κερασίδης, επιμελητής εκδόσεων Καλέντη.



Το διηλικιακό αυτό παραμύθι και ο συγγραφέας του ταξίδεψαν, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στα Χανιά, όπου υπήρξε αντίστοιχη διοργάνωση με θέμα το βιβλίο, από το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου και φυσικά, τις Εκδόσεις Καλέντη. Ο συγγραφέας ήρθε σε επαφή με τα παιδιά που του ετοίμασαν ένα θεατρικό-έκπληξη βασισμένο στο βιβλίο του ενώ ξεναγήθηκε στην πόλη, απολαμβάνοντας την κρητική φιλοξενία.

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, το ταξίδι ολοκληρώθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Γλυφάδας, όπου ο Odin Dupeyron για άλλη μια φορά κατέκτησε το κοινό, μοιράστηκε τις σκέψεις του, απάντησε σε ερωτήσεις και υποσχέθηκε να επιστρέψει στη χώρα της μυθολογίας που έχει εμπνεύσει τόσο τον ίδιο όσο και ολόκληρο τον κόσμο διεθνώς. Την εκδήλωση «άνοιξε» η κυρία Βάνα Μπάρμπα, Τομεάρχης Πολιτισμού του Δήμου Γλυφάδας, ενώ απεύθυνε χαιρετισμό ο ίδιος ο Δήμαρχος, κύριος Γιώργος Παπανικολάου. Ανάμεσα στους επισήμους, ήταν η κυρία Άννα Καυκά, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, η κυρία Άννα Καραμανλή, Βουλευτής, ο κύριος Δημήτρης Χατζηελένης, Πρόεδρος Νομαρχιακής Νότιας Περιφέρειας, ο κύριος Νίκος Λεβετσοβίτης, Δημοτικός Σύμβουλος, οι κυρίες Άντζελα Δούνα, εκδότρια του περιοδικού Glyfada Free Press, και Γεωργία Βαμβακερού, αρχισυντάκτρια, η κυρία Κατερίνα Φίλη, ψυχολόγος, η κυρία Κατερίνα Αλικάκου, εκπαιδευτικός, η κυρία Μίνα Χουρσόγλου, εκπαιδευτικός, κ.ά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, η πιο συγκινητική στιγμή ήταν οι επισκέψεις του στα σχολεία της Αθήνας, όπως στα Εκπαιδευτήρια Σταυράκη και Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Ο Odin υπογράφει


«Το παραμύθι δεν τελείωσε» έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, κατακτώντας δικαίως στη χώρα του, τον τίτλο «εθνικό bestseller».
 


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

 Συντάκτης: Μαρία Κάπα