Βραδιά Ερευνητή στον Δημόκριτο



Τα Βλεφαρίσματα θέλουν να σας προσκαλέσουν σε ένα μοναδικό γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Το μεγάλο αυτό ερευνητικό ίδρυμα ανοίγει τις πόρτες του σε μας με την Βραδυά Ερευνητή 2013...



 Η «Βραδιά του Ερευνητή», η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, πραγματοποιείται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα, παράλληλα με άλλα ακαδημαϊκά κέντρα σε περίπου 300 πόλεις της Ευρώπης. Περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, που δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές και να γνωρίσει το επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά τους.

Στην Ελλάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), σε ρόλο συντονιστή, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΝΟΗΣΙΣ, για τη διοργάνωση μιας ξεχωριστής βραδιάς σε πέντε διαφορετικές πόλεις, με κοινό άξονα την προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων και την ανάδειξη των ανθρώπων πίσω από αυτά.

Στην Αθήνα, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, κ.ά.) προσκαλεί το κοινό σε μία περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, στον τρόπο δουλειάς του και στους χώρους που κινείται, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια - μεταξύ αυτών και σε μοναδικές ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα - να περιηγηθούν στην έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με ρομπότ, να εξερευνήσουν τα μυστικά του ουράνιου θόλου σε πλανητάριο, που θα εγκατασταθεί στον «Δημόκριτο» ειδικά για την εκδήλωση αυτή, άλλα και να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα από τηλεσκόπια.

Η Βραδιά θα κλείσει με πολλή μουσική!

Η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2005 ως μέρος του προγράμματος People (Marie Curie Actions). Οι φετινές εκδηλώσεις εντάσσονται στο 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.








Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 


Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: Demokritos
Επίσημη σελίδα: http://www.demokritos.gr/
Εμφανίσεις Υοutube:  1.367