Ypsilanti City - Η πόλη στο Μίτσιγκαν τής Αμερικής προς τιμήν τού Έλληνα στρατηγού.



Τα Βλεφαρίσματα θέλουν να σας δείξουν κάτι φοβερό που ανακάλυψαν.  Να μνημονεύουν Έλληνες μας ξένα κράτη, όπως η Αμερική, και μάλιστα δίνοντας την επωνυμία τους σε ολόκληρες πόλεις!



 

Όταν σκότωσαν σε ένα δρόμο της Στοκχόλμης τον πρωθυπουργό της χώρας, εμείς οι Έλληνες στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα ενός δρόμου της Αθήνας. Ο δρόμος αυτός, ήταν η οδός Αθανασίου Διάκου και στη θέση του Διάκου μας, βάλαμε το όνομα του συγχωρεμένου Ολαφ Πάλμε. Φαντάζομαι πως θα υπήρχε κάποιος δρόμος χωρίς όνομα που θα μπορούσε να παραχωρηθεί εις μνήμην του εκλιπόντος και να μην χρειαστεί να διαγράψουμε τον ήρωά μας.
 
Στην Αμερική, οι Αμερικάνοι, τιμούνε έναν δικό μας ήρωα, όχι δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο αλλά σε μιά πόλη, που έχει την προτομή του και μαζί με την αστερόεσσα του τόπου τους, έχουν και την δική μας σημαία να κυματίζει! Όχι κουρελιασμένη όπως αφήνουμε την γαλανόλευκή μας να ανεμοδέρνεται στα δημόσια κτίρια και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας μας! Όσοι έχετε επισκεφτεί την Πόλη, έχετε σίγουρα προσέξει τις χιλιάδες που κυματίζουν παντού. Όλες κατακαίνουργιες, λες και τις αλλάζουν κάθε μήνα! Εμείς γιατί?
 
Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν.
 
Περίεργη, όπως πάντα, περιηγήθηκα την αντίστοιχη ιστοσελίδα και με έκπληξη είδα ότι εκτός από την ονομασία τής πόλης αυτής προς τιμή τού Έλληνα ήρωα πίσω από την προτομή του κυματίζουν η "αστερόεσσα" και η ελληνική σημαία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα την σημαία τού Έθνους την καίνε, καθημερινά, και καμιά αρχή δεν χαμπερίζει για να υπερασπίσει την τιμή της.
 
Είμαι σίγουρος ότι ο στρατηγός Δημήτριος Υψηλάντης (1794 - 1832) θα νοιώθει εν ειρήνη, όπου κι' αν βρίσκεται, επειδή, πριν πεθάνει ακόμα βρέθηκε μια πόλη, χιλιάδες μίλια μακριά που αναγνώρισε την προσφορά του όχι μόνο για τη δημιουργία τού ελληνικού κράτους, αλλά και για τα ιδεώδη τής ελευθερίας, τής δικαιοσύνης και τής δημοκρατίας. Αντίθετα, η χώρα για την οποία αυτός και η οικογένειά του έδωσαν τα πάντα, πολύ λίγο τον έχει αναγνωρίσει.
 
Πάντως σας συνιστώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τής πόλης (http://www.cityofypsilanti.com/) και είμαι βέβαιη ότι δεν θα απογοητευτείτε. Βέβαια, δεν έχει νταντελένιες ακρογιαλιές, όμορφα βουνά και τόσο σημαντικό ιστορικό παρελθόν, ωστόσο, πρόκειται για μια όμορφη πόλη (22.300 κάτοικοι δεν είναι και λίγοι), ήσυχη, καθαρή και που πάνω από όλα ξέρει να τιμά τους ήρωες αλλά και τον εαυτόν της.
 
Υψηλάντη(Ypsilanti) λοιπόν.... για να δούμε ότι το Ελληνικό πνεύμα υπάρχει και στους αλλόεθνους Έλληνες ανά την γη.


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής:  email / http://www.cityofypsilanti.com/