12 απλές ασκήσεις για τα μάτια μας μόνο!


Τα Βλεφαρίσματα.... βλεφάραν αυτό το ενδιαφέρον άρθρο σε μια αμερικάνικη σελίδα, 12 ασκήσεις που μπορούν να βελτιώσουν την όρασή σας - χωρίς νυστέρι!!!

.... Ναι καλά διαβάσατε.... Σίγουρα όλοι λίγο λόγω κακής χρήσης, κούρασης, κληρονομικότητας, λίγη μυωπία, αστιγματισμό τον έχουμε.  Παρακάτω θα δείτε 12 ασκήσεις οι οποίες αν τις κάνουμε καθημερινά μπορούμε να δούμε σταδιακή καλυτέρευση της οράσεώς μας





1. ΒΛΕΦΑΡΙΣΜΑΤΑ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση: 
Τα βλεφαρίσματα είναι η κίνηση που κάνουν τα μάτια μας ώστε να αποτρέψουν να στεγνώσουν. Πρόκειται για μια σημαντική λειτουργία απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.Επίσης, χαλαρώνει τα μάτια.  Συχνά όταν εστιάζουμε σε κάτι, (όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή τη χρήση του υπολογιστή), κάνουμε λιγότερο αυτή την κίνηση από ό, τι θα έπρεπε.  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε να ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.  

2. ΖΕΣΤΗ ΠΕΤΣΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Τοποθετούμε μια ζεστή υγρή πετσέτα πάνω από τα μάτια μας.  Καθόμαστε σε μια άνετη θέση και να χαλαρώσουμε.  Μείνετε σε αυτή τη θέση για μερικά λεπτά. 

3. ΖΕΣΤΑ ΧΕΡΙΑ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Τρίβουμε τα χέρια μας μέχρι να τα αισθανθούμε ζεστά. Τοποθετούμε τις ζεστές παλάμες μας στα μάτια. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 1 λεπτό περίπου, και χαλαρώνουμε τα μάτια. Επαναλαμβάνουμε αυτή την άσκηση αρκετές φορές.

4. ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Βάζουμε τα χέρια μας στα μάτια. Πατάμε στην περιοχή γύρω από τα μάτια με τις παλάμες των χεριών μας και μετακινούμε τα χέρια μας με κυκλικές κινήσεις ενώ ασκούμε ελαφρά πίεση. Επίσης, πατάμε την εσωτερική πλευρά των ματιών κοντά στην ανώτερη περιοχή της μύτης με τα μάτια κλειστά.

5. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΙΡΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ

Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Μετακινούμε την ίριδα από την μία πλευρά του ματιού στην άλλη. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ένα αντικείμενο σε κάθε πλευρά και να εντοπίζουμε νέα στοιχεία στο αντικείμενο κάθε φορά που το βλέπουμε.
6.  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΙΡΙΔΟΣ  ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΡΟΛΟΙ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Φανταζόμαστε ένα τεράστιο ρολόι ακριβώς μπροστά μας. Αναζητούμε την ώρα 12 στο φανταστικό ρολόι, το οποίο θα ήταν το υψηλότερο σημείο τα μάτια μας να δούμε.  Στη συνέχεια, αναζητούμε το κέντρο του ρολογιού (ευθεία μπροστά). Τώρα κοιτάμε 1 η ώρα, και μετά πάλι πίσω στο κέντρο. Κάνουμε όλη την διαδρομή μέχρι να κάνουμε ένα πλήρη κύκλο (κοιτάζοντας πίσω στις 12 το μεσημέρι).  Επαναλαμβάνουμε την άσκηση αριστερόστροφα.

7.  ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Κρατάμε τα χέρια μας τεντωμένα μακριά από τα μάτια μας, και σηκώνουμε τους δείκτες προς τα πάνω. Ξεκινάμε τοποθετώντας τους μακρύτερα στο πλάι, κρατώντας τους ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια μας.  Αργά κινούμε τα δάχτυλά μας ώστε να έρθουν κοντά ο ένας προς τον άλλο, ενώ το βλέμμα μας εστιάζεται στο κέντρο μπροστά. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε την εστίασή στο κέντρο ανάμεσα στα δάχτυλα και να μην αποσπάται η προσοχή από οτιδήποτε άλλο. Σιγά-σιγά φέρνουμε τα δάχτυλα ακόμα πιο κοντά, μέχρι να δούμε τα δύο δάχτυλα επικαλύπτονται και να γίνονται ένα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του τρίτου δακτύλου.  Συνεχίζουμε την συγκέντρωση στο τρίτο δάχτυλο μέχρι να γίνει λιγότερο θολή. Εάν το τρίτο δάχτυλο εξαφανίζεται ή δεν μπορούμε να το δούμε, δοκιμάζουμε από την.


8. ΚΟΝΤΑ - ΜΑΚΡΥΑ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Παίρνουμε ένα μικρό αντικείμενο στα χέρια μας, ένα στυλό ή ένα τηλεχειριστήριο θα ήταν ιδανικό. Κοιτάζουμε το αντικείμενο στενά και προσπαθούμε να εστιάσουμε σε μία μικρή λεπτομέρεια. Μετακινούμε αργά το αντικείμενο μακριά μας, ενώ εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην ίδια λεπτομέρεια μέχρι να γίνει θολή.  Πηγαίνουμε σιγά-σιγά το αντικείμενο πίσω σε μας ώστε να μπορούμε να δούμε την παραμικρή λεπτομέρεια καθαρά. Εκτελέστε αυτήν την άσκηση αρκετές φορές. 

9. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Επικεντρωνόμαστε σε κάποιο αντικείμενο και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε.  Κλείνουμε τα μάτια μας και προσπαθούμε να απεικονίσουμε το αντικείμενο που μόλις κοιτάξαμε, στο μυαλό μας.  Μπορεί να βρούμε πιθανότατα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το αντικείμενο που έχουμε ξεχάσει.  Ανοίγουμε τα μάτια μας και παρατηρούμε όλα τα στοιχεία που έχουμε ξεχάσει.  Κλείνουμε τα μάτια μας και προσπαθούμε να απεικονίσουμε ξανά το αντικείμενο στο μυαλό μας, και βλέπουμε ότι η εικόνα γίνεται σαφέστερη. Το κάνουμε αρκετές φορές και συνειδητοποιούμε ότι είναι και καλύτερη κάθε φορά. 

10. ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Παίρνουμε ένα μικρό αντικείμενο στα χέρια μας, ένα στυλό ή ένα τηλεχειριστήριο θα ήταν ιδανικό. Επικεντρωνόμαστε στο αντικείμενο για 5 δευτερόλεπτα. Τώρα μετατοπίζουμε την συγκέντρωσή μας σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται πιο μακριά από μας, όπως μια εικόνα σε έναν τοίχο. Συνεχίζουμε την συγκέντρωση για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εξετάζουμε ξανά από την αρχή το κοντινό μας αντικείμενο για 5 δευτερόλεπτα .Επαναλαμβάνουμε την άσκηση αρκετές φορές και ενώ το κάνουμε αυτό προσπαθούμε να εντοπίσουμε κάποιες νέες λεπτομέρειες που δεν έχουμε παρατηρήσει πριν.  Κάθε φορά θα προσέξουμε ότι είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.  Η συγκεκριμένη άσκηση είναι απαραίτητη να γίνεται όταν δουλεύουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάθε 1 ώρα. 


11. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΤΕ ΚΥΚΛΙΚΑ ΤΗΝ ΙΡΙΔΑ


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Μετακινούμε κυκλικά τα μάτια μας (την ίριδα του ματιού) με κατεύθυνση δεξιόστροφη. Προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που βλέπουμε καθώς κυλούν τα μάτια μας.  Εκτελούμε αυτή την άσκηση αργά και επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Έπειτα κάνουμε το ίδιο μετακινώντας κυκλικά τα μάτια μας προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά). 


12. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΡΙΔΟΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ 8


Πώς να εκτελέσουμε αυτή την άσκηση:
Φανταζόμαστε τον αριθμό 8 και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε με την ίριδα  τις γραμμές του. Μετά από μερικές φορές προσπαθούμε να παρατηρήσουμε κάποια νέα στοιχεία που εμπίπτουν στο πέρασμα του βλέμματός μας.  Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε αυτή την άσκηση με το σύμβολο του απείρου (∞)

Τώρα που τελειώσατε τις ασκήσεις.... χαμογελάστε γιατί, είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες...

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: eyetrainer.org/
Επίσημη σελίδα: eyetrainer.org/