Εν αρχή ην ο Λόγος! Προσέξτε όμως μήπως οι πληροφορίες.... σας βάζουν ιούς στο μυαλουδάκι σαςΤα Βλεφαρίσματα θέλοντας να σας κάνουν λίγο πιο ετοιμοπόλεμους στα ζιζάνια της εποχής, θα σας εντοπίσουν μερικά λάθη αντίληψης των εννοιών των λέξεων....


Θα χρησιμοποιήσω την τεχνική του μεγάλου μας Φιλοσόφου, Αριστοτέλη, ο οποίος από τις αντιθέσεις - αντιφάσεις έμπαινε στην ουσία.  Σκοπός είναι να καταφέρω να σας δείξω τον τρόπο να το κάνετε μόνοι σας, δίνοντας μερικά παραδείγματα.  Τονίζω ότι είναι η δική μου άποψη πραγμάτων, και θα ήθελα απλά να την σκεφτείτε.

Η γλώσσα μας έχει ένα πολύ σημαντικό ατού.  Ακόμη και τα γράμματα σημαίνουν κάτι.  Ας πάρουμε 2 ομόηχα φωνήεντα το Ο και το Ω.  Ακούστε τι μας λένε ηχητικά.  Κλείστε τα μάτια και προφέρετε τα: 
Ο = ο-μικρον       Ω = ο- μέγα

Δεν θα πω περισσότερα καθώς εκεί, μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε πολλές λεπτομέρειες.  Θα πάω τώρα σε κάποιες λέξεις που η λίγο φτωχή, σε σχέση με την αρχαία ελληνική γλώσσα, νεο - ελληνική, έχει παραφράσει την σημασία τους.

Η λέξη καθόλου έχει σήμερα την έννοια του διόλου, με κανένα τρόπο.  Ο τρόπος για να καταλάβουμε την πραγματική της έννοια είναι απλός.  Χωρίζουμε την λέξη και βλέπουμε από ποιες λέξεις παράγεται: καθ - όλον.  Μήπως κάτι δεν σας πάει καλά; Όντως. Η αληθινή της σημασία σημαίνει πάντων, στο όλον...

Ας πάμε λοιπόν τώρα στα μεγάλα ζιζάνια... 

Τσιγκουνιά Vs Οικονομία

Υπάρχει μια διαφήμιση που λέει:  τσιγκουνιά είναι μαγκιά".  Σου περνάνε ότι ο τσιγκούνης είναι αυτός που προσέχει στην άσκοπη χρήση των χρημάτων.  Ότι πρέπει να είσαι περήφανος που δεν δίνεις του αγγέλου σου νερό!  Για σκεφτείτε τώρα μια παρόμοια λέξη και βρείτε την διαφορά.  Οικονομία.  Ο νόμος του οίκου μας.  Το προς οίκον μέτρο.  Βρείτε τις διαφορές.  Σωστά!  Ο τσιγκούνης είναι αυτός που ακόμη και αν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφέρει την ενέργεια αυτή για να δημιουργήσει, θέλει επιμόνως να τα μαζεύει, χωρίς σκοπό.  Εγωπαθής και μίζερος, μπορεί να κάνει αγορές σπάταλες λέγοντας ότι τις κάνει για να αφήσει κάτι στα παιδιά του (συνήθως αυτά μπορεί να πεινούν), ενώ πάντα κλαίγεται ότι δεν έχει.  Ο οικονόμος αντίθετα, βρίσκει το καλύτερο στην καλύτερη τιμή, και βάζει στόχο κάτι το οποίο έχει ανάγκη ή θέλει.  Είναι συνετός στα έξοδά του, ενώ προσφέρει πάντα ότι του περισσεύει.  Πως θα τους ξεχωρίσετε;  Δείτε πόσους φίλους έχει, αν στο σπίτι του υπάρχει κόσμος.  Δεν είναι απόλυτο αλλά είναι ένα σημάδι.  Οι τσιγκούνηδες θα γνωρίζεις ότι έχουν οικονομική επιφάνεια, αλλά στο σπίτι τους αν περάσεις, δεν θα έχουν λίγο καφέ, ένα κουλουράκι, κάτι να σε φιλέψουν...

Εγωισμός Vs Αξιοπρέπεια

Ο εγωισμός αναφέρεται συνώνυμο στο λεξικό του Θ. Μητσόπουλου με την αξιοπρέπεια, το να αγαπάς τον εαυτό σου, ακαταδεξία.  Δυστυχώς όπως ανέφερα σε προηγούμενο δημοσίευμά μου για την Ζειά - Η πρώτη ύλη του ψωμιού που είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη του μυαλού των Ελλήνων!!
υπάρχει συστηματική αλλοίωση των λέξεων μέσα στα λεξικά, με πολύ αργό ρυθμό ώστε να μην παρατηρείται.  Για κάποιον όμως που ασχολείται λίγο με τις λέξεις, είναι εύκολο να καταλάβει ότι ο εγωισμός δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη.  Είναι η λανθασμένη άποψη ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από μας, και όχι ότι είμαστε μέρος του συνόλου.  Οι άνθρωποι που έχουν την "αρρώστια" του εγωισμού λέγονται εγωπαθής, και καταστρέφουν τα πάντα ώστε να επιβιώσουν εκείνοι.  Φέρονται όπως ένα κύτταρο καρκίνου.  Για να επιβιώσει μεταλλάσσει τα υγιεί κύτταρα με αποτέλεσμα να καταστρέφει το σώμα, να επέρχεται ο θάνατος του σώματος και οπότε και ο δικός του. Αντίθετα η αξιοπρέπεια διακρίνει ένα άτομο που είναι στον δρόμο του αγαθού.  Το διαχωρίζουν η αξίες του για την ζωή, η αγάπη για τους συνανθρώπους του, και όταν διαβάλουν αυτές τις αρχές με σύνεση απαντά ή πράττει με γνώμονα το μεγαλύτερο καλό.

Απάθεια Vs Αναισθησία

Για άλλη μια φορά το λεξικό αναφέρει συνώνυμες δύο λέξεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.  Το λεξικό του Θ. Μητσόπουλου αναφέρει για την απάθεια ως συνώνυμα την αδιαφορία, αναισθησία, αταραξία, ψυχραιμία.  Στην πραγματικότητα θα χωρίσω τις λέξεις για να καταλάβετε ποιες αρμόζουν στην κάθε ομάδα: Απάθεια: Αταραξία, ψυχραιμία - Αναισθησία: αδιαφορία, εγωπάθεια (μήπως οι λέξεις που επέλεξα να αναλήσω έχουν συνάφεια;).  Η μία σε άγει στον δρόμο προς την ΑρετήΑπαθής είναι εκείνος που έχει το γνώθι σ'εαυτόν και όταν κάποιος τον διαβάλλει ή συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα δεν εκδηλώνει απρεπή συμπεριφορά, ούτε θυμώνει, καθώς γνωρίζει ότι αυτό που λέει ο άλλος είναι ψευδές, δεν παθιάζονται καθώς το πάθη είναι αυτά που μας "παθαίνουν", φθείρουν το σώμα .  Ο Απαθής εκδηλώνει μια ήρεμη συμπεριφορά, δεν κρίνει, δεν ξεφεύγει του στόχου του.   Αντίθετα ο Αναίσθητος είναι αυτός που δείχνει ήρεμος ή είναι, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί κυριαρχεί ο εγωισμός, και δεν τον απασχολεί τίποτα εκτός του εαυτού του.  Κοιτά τον δρόμο του, αλλά πάλι λειτουργεί ως καρκίνος, καθώς δεν συμβάλει στην δημιουργία μέσα από το σύνολο της κοινωνίας, αλλά πατάει επί πτωμάτων για να παρακάμψει τα εμπόδια που δεν τους αφήνουν να εκπληρώσουν τον προσωπικό σκοπό τους (ο οποίος είναι υλιστικός).

Πιστεύετε λοιπόν ότι είναι τυχαίες όλες αυτές οι παρεμβολές;  Αλήθεια μήπως οι "κακές" λέξεις ταιριάζουν ως επιρρήματα σε κάποιους στην κοινωνία;  Εσείς που κατατάσσετε τον εαυτό σας;


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες


Συντάκτης: Μαρία Κάπα