Τι ευτυχία να έχεις φίλους...


Τα Βλεφαρίσματα κινούν το θέμα της φιλίας. Μιας έννοιας συνυφασμένης με την ευτυχία. Τι είναι όμως φιλία;




Στις παρέες μας παρεξηγούμε πολλές φορές την έννοια της φιλίας;  Γνωριμίες απλές παρεξηγούνται, και λέγονται "φίλοι" άνθρωποι που μόλις γνωρίσαμε.
 
Πρέπει να μεγαλώσουμε, και να δοκιμάσουμε τις γνωριμίες που έχουμε, φιλίες που μέσα από καταστάσεις θα αποδείξουν την πραγματική έκτασή τους. Θα έρθει τότε η στιγμή που θα μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για την φιλία. Μια έννοια διαχρονική στο χρόνο και στις δυσκολίες. 

Θα νιώσουμε συχνά ευλογημένοι που έχουμε στην ζωή μας λίγους αλλά πραγματικούς φίλους. Φίλους σταθμούς και λιμάνια, φάρους και φως στα σκοτάδια μας. Κάποιες φορές ίσως νομίσαμε κάποιους για φίλους, που σύντομα αποδείχτηκαν βαρίδια στην ζωή μας, που τα αφήσαμε να βουλιάξουν στο χάος των συμφερόντων τους.

Ένας άνθρωπος χωρίς φίλους είναι μισός άνθρωπος. Δεν έχουν νόημα οι χαρές και είναι ακόμα πιο σκοτεινές οι νύχτες όταν δεν υπάρχουν εκεί οι φίλοι μας. Και ξέρουμε πως δεν είναι η ποσότητα που μετράει - αλλά η ποιότητα. Έρχεται άλλωστε κάποια στιγμή η ίδια και ζωή και μας δείχνει ποιους ανθρώπους αξίζει να κρατήσουμε κοντά μας και ποιους όχι. Ανθρώπους που σαν φανάρι φωτίζουν τον δρόμο μας και πορεύονται πλάι μας.  Πολλές είναι οι  στιγμές που πέρασαν από πάνω μας και άφησαν σημάδια ανεξιχνίαστα, αφήνοντας πίσω ότι πιο αληθινό και σημαντικό θα μπορούσαν. Λίγους πραγματικούς φίλους που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν - που μας αγαπούν και τους αγαπάμε με ανιδιοτέλεια και βαθιά ειλικρινά συναισθήματα.

Στην παιδική και εφηβική ηλικία η λίστα των γνωριμιών μας, αγνών φίλων μας είναι ατέλειωτη. Η ηλικία είναι τέτοια που ευνοεί το συναίσθημα... Μεγαλώνοντας μπαίνουν στον κύκλο αυτό όλο και λιγότεροι άνθρωποι, από διαφορετικούς χώρους, όπως επαγγελματικοί χώροι, οικογένεια, που όμως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα καθώς την θέση των ανιδιοτελών συναισθημάτων παραγκωνίζει το συμφέρον και η ιδιοτέλεια.  Έτσι έρχεται η μέρα που πραγματικά επιλέγουμε και μας επιλέγουν αυτοί οι λίγοι - οι εκλεκτοί.

Προσοχή μεγάλη στις λυκοφιλίες. Στους ανθρώπους που υπάρχουν και ζουν πίσω από στις μάσκες. Στις παγίδες που καλλιεργούνται από το συμφέρον. 

Είναι ευλογία να έχουμε την χαρά και την τύχη να μοιραζόμαστε την ζωή μας με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν, που μας νοιάζονται, που μας ακούνε και που είναι πάντα εκεί, με το έναν ή τον άλλο τρόπο για να μοιραστούν τις χαρές και τις λύπες μας. Είναι ευτυχία να μπορούμε να διατηρήσουμε και να ξεχωρίζετε αυτούς τους ανθρώπους που θα γίνουν φίλοι για μια ζωή. 

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ανοιχτούμε.  Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που θέλουν να είναι κοντά μας και να μοιραστούν την μοναξιά μας.  Δεν πρέπει να απομονωνόμαστε, να κρυβόμαστε, να χανόμαστε σε αρνητικές σκέψεις.  Γιατί η φιλία είναι δυνατόν να συμβεί με τον οποιοδήποτε.  Η πραγματική φιλία μπορεί να βρίσκεται σε έναν συνάνθρωπό μας που δεν πάει το μυαλό μας. Είναι εκεί και μας περιμένει...

Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες