Ανάκληση μνήμης - Χάρισμα ή προσόν που μπορεί να καλλιεργηθεί;


Τα Βλεφαρίσματα διαβάζονται από έξυπνους ανθρώπους.  Για να γίνετε όμως πιο έξυπνοι, θα σας εξηγήσω τον τρόπο που κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν αυτή την λεπτομέρεια που διακρίνει την εξυπνάδα.  Ανάκληση μνήμης.....



Η τέχνη της μνήμης θεωρείται από πολλούς ότι είναι χάρισμα.  Ο Δρ. Θερόν Ντυμόν, ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Γουώλτερ Άτκινσον, γνωστός για τις μελέτες, εκπαίδευση και την συγγραφή βιβλίων σχετικών με την μνήμη - νού, έχει αντίθετη άποψη.  Κάποιοι μπορεί να φαίνεται ότι το έχουν σαν χάρισμα αλλά στην πραγματικότητα απλά εφάρμοσαν τον τρόπο εκπαίδευσης του μυαλού τους από μικρή ηλικία.

Ο Δρ. Ντυμόν μας δίνει ένα παράδειγμα από ένα μαθητή, ο οποίος δυσκολεύεται να αποστηθίσει το μάθημα της ιστορίες, χρονολογίες, ονόματα. Όταν όμως κάποιος τον ρωτήσει για το ποδόσφαιρο που λατρεύει, θυμάται λεπτομέρειες όπως ότι  το 10 λεπτό του αγώνα έβαλε γκολ ο τάδε, ο δείνα έφαγε κόκκινη κάρτα, αφού χτύπησε τον ... και άλλες λεπτομέρειες.  Τι αλλάζει;  Η μνήμη έχει άμεση συνάφεια με τη αντίληψη των πραγμάτων, η οποία έρχεται από την προσοχή, η οποία υπάρχει μόνο από το ενδιαφέρον.  Η τέχνη της μνήμης δεν είναι τίποτα άλλο από ενδιαφέρον.

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίληψη ο Δρ Θερόν Ντυμόν  μιλά στο βιβλίο του "Η δύναμη της μνήμης" για αντιληπτική αποτελεσματικότητα, η οποίο μπορεί να γίνει αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε μια άσκηση ώστε να αποκτήσουμε την συνήθεια να παρατηρούμε.  Χαρακτηριστικά λέει ότι "η προσοχή αφυπνίζει το ενδιαφέρον".  Ας δίνω λοιπόν μία απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε εύκολα.


Άσκηση - Παρατήρηση και λεπτομερής καταγραφή

Η βασική αρχή είναι απλή.  Συνίσταται μόνο στο να τοποθετήσετε μπροστά σας ένα αντικείμενο και ύστερα να μελετήσετε όλες τις λεπτομέρειές του, σχηματίζοντας ένα γραπτό κατάλογο τους, όσο θα προχωρείτε. Σημειώστε το γενικό σχήμα του αντικειμένου, το χρώμα του, κλπ. και ύστερα συνεχίστε καταγράφοντας πιο μικρές λεπτομέρειες, πχ. γδαρσίματα.   Όταν πια το ενδιαφέρον σας αρχίσει να εξαντλείται και η προσοχή σας έχει υποχωρήσει, αφήστε κατά μέρος το αντικείμενο.

Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσετε να κάνετε την ίδια διαδικασία. Πριν όμως το ξαναπιάσετε, προσπαθήστε να θυμηθείτε όσο περισσότερες λεπτομέρειες σημειώσατε.  Έπειτα διαβάστε τον κατάλογο σας και δείτε πόσες σας έχουν ξεφύγει  Συνεχίστε στην παρατήρηση περισσότερων λεπτομερειών.  Θα ξαφνιαστείτε όταν ανακαλύψετε ότι το μυαλό σας έχει αφομοιώσει τη προηγούμενη εργασία σας, και έτσι το ενδιαφέρον για την εργασία θα ανανεωθεί.  Θα ανακαλύψετε πολλές καινούριες λεπτομέρειες κάθε φορά που καταβάλλετε προσπάθεια.  Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η δύναμη της αντίληψής σας θα έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Επαναλάβετε την διαδικασία για τρίτη μέρα.  Και για τέταρτη.  αν το αντικείμενο είναι πιο πολύπλοκο.  Μπορείτε την άσκηση να την χρησιμοποιήσετε στην εργασία σας, ειδικά αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Βρείτε το αντικείμενο, και ακολουθήστε την ίδια λογική.

Ευφυΐες δεν είναι οι άνθρωποι που έχουν κρυφά χαρίσματα, αλλά άνθρωποι ίδιοι με τον καθένα μας που χρησιμοποιεί διαφορετικά το μυαλό του.
Χαμογέλα ευφυία μου....   γιατί είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες...

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: : Βιβλίο "Η δύναμη της μνήμης" , Δρ Θερόν Ντυμόν