Σαρωνίδα: Το άλλοτε γνωστό θέρετρο ψυχορραγεί



Τα Βλεφαρίσματα δεν θα μπορούσαν να μην μιλήσουν για την καθημερινότητά μας.... Ξέρετε την Σαρωνίδα; Ναι; Η άλλοτε γνωστή περιοχή του Δήμου Σαρωνικού που απαρτίζεται από την Ανάβυσσο, Καλύβια, Σαρωνίδα, Κουβαράς και Π. Φώκαια, αργοπεθαίνει.  




Κοινότητες όλες που ενώθηκαν για ένα καλύτερο αύριο; κάτω από τον νόμο του Καλλικράτη, έγιναν μέρος ενός Δήμου, του Δήμου Σαρωνικού που φυσικά κοιτά τα "παιδιά" του αμφώτερα με ίδιο μάτι.... Αμ δε! Καθώς ο νέος Δήμαρχος ο κος Γιωργος Σωφρόνης, γέννημα θρέμμα του Δήμου και συγκεκριμένα του Δήμου Λαγονησίου, γνωστός από το αντίστοιχο Σούπερ Μάρκετ της οικογένειάς του.

Η Σαρωνίδα είναι ένα παραθεριστικό θέρετρο και πρόσφατα περιοχή που φιλοξενεί αρκετό κόσμο και τον χειμώνα.  Γνωστή περιοχή από παλιά για τον καλό και ευκατάστατο κόσμο που φιλοξενούσε, για την όμορφη παραλία της, τα μπαράκια, τα καφέ, την πισίνα, την μεγάλη πλατεία


Τα διοικητικά όρια της κοινότητος εκτείνονται από την παραθεριστική ζώνη του Λαγονησίου έως και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Νοτιοανατολικής Αττικής. Η περιοχή τοποθετείται σε απόσταση 45 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά των Αθηνών και 10 χιλιόμετρα δυτικά του Λαυρίου.

Η συνοικία των 6.670 στρεμμάτων απλώνεται σε υψόμετρο μόλις 10 μέτρων από τη στάθμη της θάλλασσας, ενώ περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους. Στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό των 2.102 κατοίκων, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες οπότε και επισκέπτονται οι Αθηναίοι τις παραθεριστικές τους κατοικίες. Η πυκνότητα δόμησης ορίζει 315 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης.

Το κέντρο της κοινότητας εντοπίζεται μπροστά στη θάλασσα του Σαρωνικού, στον κόμβο των Λεωφόρων Σουνίου και Σαρωνίδος, απ'όπου καθίσται η περιοχή προσβάσιμη. Η Σαρωνίδα διαθέτει οργανωμένο ρυμοτομικό σχέδιο που απαρτίζεται από ημικυκλικές οδούς που ξεκινούν από το λόφο και συναντιώνται στην παραλιακή.

Η περιοχή, που παλαιότερα ονομαζόταν "ΠΕΥΚΑ ΓΙΟΥΡΝΤΑ", μετονομάστηκε σε "ΣΑΡΩΝΙΣ" το έτος 1965. Η ονομασία προέρχεται από τον Σαρωνικό Κόλπο, στον οποίο έχει θέα ο οικισμός. Μέχρι το 1979 υπαγόταν διοικητικά στην Κοινότητα Αναβύσσου, ενώ έκτοτε αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη Κοινότητα Σαρωνίδος.

Ποιό είναι το σημερινό πρόβλημα όμως; Πρώτα απ'ολα δεν έχω καταλάβει μερικά πράγματα με αυτόν τον Καλλικράτη και θα πρέπει κάποιος να μου τα εξηγήσει.

  1. Πληρώνουμε υπερβολικά υψηλά τέλη στις κατοικίες που στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε μόνο 3 μήνες τον χρόνο;
  2. Γιατί η παραλια μας δεν έχει κάποια καντίνα που θα την αναβάθμιζε ή έστω κάποιους να επιτηρούν για την καθαριότητά της κυρίως από φύκια που γεμίζουν την περιοχή;
  3. Γιατί οι κούνιες είναι παρατημένες και η πλατεία αφημένη στην τύχη της;
Δεν καταλαβαίνω ακόμη γιατί η Ανάβυσσος ή ο Κουβαράς να μην πληρώνει τα ίδια τέλη με μας καθώς είμαστε ένας Δήμος. Φυσικά αυτό είναι ένα ερώτημα που έχω για όλους τους Νεοσύστατους Δήμους μέσα από τον νόμο του Καλλικράτη.  Η Σαρωνίδα δεν έχει καν αποχετευτικό δίκτυο. Ναι μια τόσο πλούσια συνοικία των Αθηνών πια....

Φέτος έπρεπε να απειλήσουμε με διαπόμπευση του Δήμου και του Δημάρχου κου Γ. Σωφρόνη στα μέσα, απλά για να έχουμε μια ομπρέλα και μια ευτελώς αξιοπρεπή παραλία.  Με λύπη μου πρόσεξα ότι ούτε σκουπιδοτενεκέδες, μια επιτήρηση της παραλίας. Απλά μεταφέρανε τα φύκια που τόσο καιρό λιμνάζανε και κάναν το θέαμα της παραλίας αποκρουστικό.   'Ελεος.  Για καντίνα ούτε λόγος.  Που η ύπαρξη της καντίνας θα έλυνε το θέμα καθώς θα ήθελε την παραλία καθαρή μόνο ο επιχειρηματίας που θα έπαιρνε την άδεια.

Τέλος το μοναδικο μέρος που θα μπορούσαν να παίξουν τα παιδιά είναι η πλατεία.  Μια μεγάλη πλατεία που από τότε που ήμουν παιδάκι φιλοξενούσε τις ανησυχίες μου. Ενώ η παιδική χαρά που μέχρι και σήμερα υπάρχει, με είχε κουνίσει στις κούνιες της.  Πρόσφατα έκαναν δωρεά και έφτιαξαν την παιδική χαρά που σήμερα παίζει το δικό μου παιδί.  Δυστυχώς όμως δεν τις προσέχει κανείς αυτές τις κούνιες.  Κάποιες έχουν σπάσει και δεν αντικαθίστανται.  Η πλατεία δε έχει κάποια σημεία που είναι πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά όπως πέτρες σε μια τσιμεντένια βάση.... Περίεργο.

Όλα αυτά τα προβλήματα που λύνονται την στιγμή που οι επιχειρηματίες έχουν πικραθεί φέτος από την προσέλευση του κόσμου. Ναι ο κόσμος λιγόστεψε ή απλά η κρίση μας έχει ταράξει....

Θα ήθελα να πιστέψω πως ένα ναι ή όχι θα λύσει τα προβλήματα.... Θα το κάνει όμως;

Θα μας απαντήσετε με πράξεις κε Γ. Σοφρώνη;

Μια Σαρωνιδιώτισσα





Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης: Μαρία Κάπα