Ήφαιστος - Εγκαίνια στο όνειρο για τα ΑΜΕΑ στην Νίκαια



Τα Βλεφαρίσματα πριν περίπου ένα μήνα, επισκέφτηκαν τον νέο χώρο του Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων (Α.Μ.Ε.Α.) ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Ο φίλος Μιχάλης, και εμπνευστής του Συλλόγου με κάλεσε το Σαββάτο 15 Νοεμβρίου στα Εγκαίνια, όπου ήπιαμε το κρασάκι μας, φάγαμε από τα γευστικά φαγητά που έφτιαξαν τα μέλη του Συλλόγου, και περάσαμε καλά.  Η ταμίας κα Βιβή Παπαδοπούλου, καθώς και ο πρόεδρος κος Μιχάλης Λαγουμτζής, μας μίλησαν σχετικά...







Καλησπέρα. Βρισκόμαστε στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων (Α.Μ.Ε.Α.) ΗΦΑΙΣΤΟΣ, για άτομα που έχουν κινητικές δυσκολίες αλλά και όχι μόνο. Μιλάμε με ποια Κυρία;

ΒΠ    Είμαι η Βιβή Παπαδοπούλου, και είμαι η ταμίας του Συλλόγου.

Αααα, από σένα περνούν τα χρήματα και σε σένα τα δίνουμε.

ΒΠ    Κάπως έτσι (γέλιο).

Μίλησε μου λίγο για τα άτομα που απαρτίζουν τον Σύλλογο.

ΒΠ    Είναι ο Μιχάλης Λαγουμτζής, ο οποίος είναι πρόεδρος και εμπνευστής αυτού του Συλλόγου, ο Γιώργος Αγγελίνας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και Ιατρός στο επάγγελμα, ο Δημήτρης Παπαδάκος – Δικηγόρος του Συλλόγου, εγώ ως ταμείας, ο Κώστας Τσατσαρώνης – αρωγό μέλος, και η κα Σάλλυ Χαραλαμπίδου, η οποία είναι και αυτή αρωγό μέλος.

Αυτή την στιγμή πόσα εγγεγραμμένα μέλη αριθμεί ο Σύλλογος;


ΒΠ    Αυτή την στιγμή αριθμούμε πάνω από 300 μέλη.

Ο χώρος αυτός προ καιρού δεν υπήρχε. Πότε φτιάχτηκε και με την χορηγία ποιών;

ΒΠ    Τον χώρο μας τον διέθεσε ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γεώργιος Ιωακειμίδης.  Ο ίδιος ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε, μας στήριξε ενεργά, αλλά και με την βοήθεια πολλών ανθρώπων, απλών ανθρώπων, έγινε αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Να πούμε ότι είναι ένας ζεστός χώρος, βέβαια πιο ζεστοί είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον χώρο. Οφείλω να πω ότι τον Μιχάλη τον γνωρίζω αρκετό καιρό, έχω δει την σπίθα που έχει μέσα στα μάτια του, να δημιουργήσει, να βοηθήσει όλον τον κόσμο.  Ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται εκείνος βοήθεια, έρχεται και βοηθάει εκείνος εσένα.  Είναι πραγματικά ένα περίεργο πράγμα.

ΒΠ       Είναι το οξύμωρο της υπόθεσης

Είχα λάβει μέρος σε μια εκδήλωσή σας (χορό), που είχε γίνει πέρυσι, όπου πέρασα πάρα πολύ ωραία, χορέψαμε, φάγαμε, ήπιαμε, ήταν πάρα πολύ ωραία. Τι άλλο ετοιμάζει ο Σύλλογος για τα μέλη του;

ΒΠ      Πρώτα ο Θεός, θέλουμε να κάνουμε έναν χορό μετά την Πρωτοχρονιά.  Με τον ίδιο σκοπό.  Να μαζευτούνε τα μέλη, να διασκεδάσουμε, να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.  Όποιος θέλει μπορεί να περάσει από τον Σύλλογο και τις καθημερινές να ασχοληθεί με δραστηριότητες του Συλλόγου.

Σας ενημερώνω ότι γνωρίζω πως υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που ακολουθείται μέσω Δήμων, που λέγεται Εθελοντισμός, το οποίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά τόσο στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη όσο και σε άλλους Δήμους.  Καλό θα είναι να μιλήσετε με τους υπεύθυνους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ώστε να σας παρέχουν εθελούσια εργασία και στον δικό σας σύλλογο.

ΒΠ      Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό, και θα θέλαμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να μας παραχωρηθεί.

Να πω λοιπόν καλή επιτυχία στο έργο σας, εύχομαι να γίνετε πάνω από χίλια μέλη, ενώ θα ήθελα να ακούσω ότι φεύγουν σιγά σιγά μέλη σας, για τον μόνο και μοναδικό λόγο:  Γιατί βρήκαν την υγεία τους.

ΒΠ      Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, αλλά θα ήταν όμορφο τα μέλη μας να περνάνε ώρες δημιουργικές εδώ μέσα και ευχαριστες.

Θα χαρώ να σας έχω σύντομα στις σελίδες μου στα Βλεφαρίσματα, και να ξέρετε ότι εμείς θα βοηθήσουμε από κοντά στον αγώνα σας.


Τώρα θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Ηφαίστου, τον κο Μιχάλη Λαγουμτζή, που είναι ο εμπνευστής της όλης ενέργειας, και θα μας μιλήσει για το τι έχει κάνει ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο σύλλογος…

ΜΛ   Να σας πω πως ξεκίνησε: Ξεκίνησε από μια ιδέα που λέει πως εμείς που έχουμε αναπηρίες, δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση.  Είμαστε βέβαια όλοι σε κατάσταση οικτρή από οικονομικής απόψεως, απέναντι σε ένα κοινωνικά ανάλγυρο Ελληνικό κράτος, αλλά δεν είμαστε όλοι με τις ίδιες φυσικές δυνάμεις.  Όσοι λοιπόν έχουμε κάποιες δυνάμεις περισσότερες, οφείλουμε για τους συναδέλφους μας, για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εμάς να κάνουμε κάτι.  Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γίνει ο «Ήφαιστος». Ο «Ήφαιστος» ξεκίνησε στην αρχή ως ένα σωματείο για άτομα που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι δεν πρέπει να είμαστε μόνο σκληρυντικοί αλλά να περιλάβουμε στις δραστηριότητές μας όλες τις αναπηρίες, μια που όλοι οι ανάπηροι έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και όλοι μαζί ζούμε.  Έτσι λοιπόν φτιάξαμε τον «Ήφαιστο», ο οποίος είναι ένας Σύλλογος Αναπήρων και Αυτοάνοσων νόσων, για οποιαδήποτε αναπηρία, και θέλουμε να ενδιαφερόμαστε για όλα αυτά τα οποία το ανάλγητο του κράτους, του Ελληνικού κράτους, κόβει από τους ανάπηρους, αν και όπως έχει υποχρέωση, θα έπρεπε να τους υποστηρίζει. Αλλά δεν το κάνει.  Φτιάξαμε λοιπόν τον «Ήφαιστο» για να παλεύουμε για αυτά.

Μια τέτοια ενέργεια εννοείται πως χρειάζεται οικονομική υποστήριξη, καθώς και φυσική υποστήριξη, ίσως από κάποιους ανθρώπους που δεν είναι γραμμένοι στον σύλλογο.  Τι βοήθεια έχετε πάνω σε αυτά τα πράγματα;

ΜΛ      Προς το παρόν καμία.  Προς το παρόν τα οικονομικά είναι αυτά που έχουν συνεισφέρει τα μέλη μας, και με αυτά προσπαθούμε να σταθούμε.  Όμως έχουμε αρκετά μεγαλόπνοα σχέδια και μεγάλα πλάνα, και σε συνέχεια με τις γνωριμίες που αναπτύσσονται, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε, και επιχορηγήσεις και να κάνουμε κάποιες μεγάλες συναυλίες ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την δράση του «Ηφαίστου», οι οποίες μπορεί προς το παρόν να μοιάζουνε με δράσεις ενός συλλόγου, όμως έχουμε πολύ πιο μακρυνά σχέδια, μια που το μακρυνό μας όνειρο είναι να κάνουμε ένα ίδρυμα φιλοξενίας και  αποκατάστασης για άτομα με ειδικές ανάγκες.  Οπότε θα διεκδικήσουμε κα θα ψάξουμε επιχορηγήσεις και από ευρωπαϊκά προγράμματα, και οποιονδήποτε φορέα ο οποίος μπορεί να μας δώσει την οικονομική βάση.

Θέλω να σε ρωτήσω, η Βιβή η ταμίας σας  μου είπε ότι έχετε κάποια βοήθεια από τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, και ειδικότερα από τον Δήμαρχο, κο Γεώργιο Ιωακειμίδη, που φαίνεται ευαισθητοποιημένος με το ζήτημά σας.  Τι θα ήθελες να απευθύνετε όχι μόνο προς το Συμβούλιο του Δήμου, αλλά και προς όλους τους κατοίκους της Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη;


ΜΛ      Θα ήθελα να πω ότι ο Δήμαρχος, Γιώργος Ιωακειμίδης ήταν ευαίσθητος και μας έδωσε τον χώρο τον οποίο στεγαστήκαμε, αλλά από κει και πέρα, έχει την αίσθηση ότι πρέπει να κάνει διαχείριση ενός Δήμου, και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ξεπεράσει, ότι με ανθρώπους σαν εμάς πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Δεν μπορεί να μας βλέπει σαν τους άλλους πολίτες της Νίκαιας, και να λέει ότι σε εσάς δεν μπορώ να κάνω κάτι το ιδιαίτερο.  Διότι εμείς ως Σύλλογος θα προσφέρουμε κάτι το ιδιαίτερο!  Και θα το προσφέρουμε σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ανάγκη, άρα εμείς διεκδικούμε κάτι περισσότερο από τον Γιώργο Ιωακειμίδη.

Πέστε πως θέλει κάποιος να έρθει να γραφτεί στον Σύλλογο του Ηφαίστου, ή να γίνει χορηγός, ή να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο.  Πως θα σας βρει και που θα σας βρει;

ΜΛ      Έχουμε εξαιτίας του Γιώργου Ιωακειμίδη έναν νέο χώρο, που στεγαζόμαστε Μαγνησίας 50 & Καραολή Δημητρίου, Νίκαια, και εδώ ο στόχος μας είναι να δουλεύει καθημερινά σαν εντευκτήριο, να είναι χώρος συνάντησης ανθρώπων με αναπηρίες, έτσι ώστε να μπορούμε να συναντιόμαστε, να πίνουμε ένα καφεδάκι, να έχουμε επαφές μεταξύ τους, να συζητάνε τα προβλήματα των αναπήρων, και τι θα κάνουμε στο μέλλον.  Τα τηλέφωνά μας εδώ είναι: 2114060497 ενώ τη σελίδα μας (blog) του Ηφαίστου είναι  ameaifestos.wordpress.com/ και η σελίδα στο fb είναι: facebook.com/groups/346721108754585 (ομαδα διαλογου Ατμ με ΣΚΠ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ) (Εκείνη την ώρα δεν γνώριζε τα σχετικά. Προστέθηκαν μετέπειτα για να κάνουμε πιο εύκολη εύρεση του Συλλόγου από εσάς).

Ευχαριστώ πάρα πολύ, εύχομαι να ευοδώσουν τα σχέδιά σας, και να καταφέρετε να φτιάξετε αυτό το μεγάλο ίδρυμα. Οφείλω να πω πως είμαι και γω μέλος, ένας από σας, και σας υποστηρίζω στο έπακρον. Ευχαριστώ πολύ τον Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ τα μέλη, και θα τα λέμε σίγουρα μέσα από τις σελίδες μας.

ΜΛ      Με πρόλαβες Μαρία, γιατί δεν θα στην χάριζα.  Δεν γίνεται να κάνουμε τίποτα όταν άνθρωποι, σαν εσένα δεν είναι δίπλα μας.  Ευτυχώς που είσαι.



"ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ, ΗΡΘΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!! 

ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ 1] ΛΥΣΟΣΟΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΚΑΙΤΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΙ 2]ΑΓΓΕΛΟΙ ΓΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΒΑΖΟΥΡΑ, ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ, ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ , ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ!!! 

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!"

(Διάγγελμα μέσα από την σελίδα στο fb του Συλλόγου)


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης: Μαρία Κάπα