Είσαι "Μνηστήρας";Έλα στη δικιά μας ΙΘάκη

Ιθάκη από ψηλά - Βλεφαρίσματα

Τα Βλεφαρίσματα , πιστά στην αγάπη που δείχνουν για τις ομορφιές της Ελλάδας μας, και την ιστορία του πολιτισμού της, θα προσπαθήσουν, μέσα από τα δικά μου μάτια να σας ξεναγήσουν σ' ένα από τα πιο μικρά και πιο όμορφα νησιά του Ιονίου . Την μικρή πριγκίπισσα Ιθάκη του Οδυσσέα, όπως είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου, για χιλιάδες χρόνια τώρα (Ιθάκη από ψηλά - Βλεφαρίσματα). Μπορείτε να δείτε σχετικό δημοσίευμα στην σελίδα μας: Το Πνεύμα της Οδύσσειας επίκαιρο και διαχρονικό!




ΙΘΑΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ιθάκη λοιπόν, το πιο ξακουστό, χάρη στον Όμηρο, νησί της Ελλάδας είναι,  με συνολική έκταση 96 τετρ.χλμ. το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων.

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Κεφαλλονιάς και δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας, στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου απλώνεται σε μήκος 27 χλμ. από Βορρά προς Νότο και σε πλάτος 6,5 χλμ. από Ανατολή σε Δύση.Το συνολικό μήκος των ακτών της προσεγγίζει τα 101 χλμ. 

Το όνομά της, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα, πιθανότατα το χρωστάει, σύμφωνα με τη μυθολογία, στον Ίθακο, που πρώτος εποίκησε το νησί. Στις μέρες μας οι ντόπιοι το αποκαλούν Θιάκι.

Περίπου 3000 κάτοικοι ζουν στις δύο φυσικές χερσονήσους που σχηματίζονται στο νησί και ενώνονται με τον ισθμό του Αετού πλάτους 620 μέτρων.
Στον ορεινό όγκο του νησιού, ξεχωρίζει στα βόρεια το βουνό Νήριτο ύψους 800 μέτρων, ενώ στα νότια υψώνονται τα όρη Μεροβίγλι και Νερόβουλο, ύψους 669 και 552 μέτρων αντίστοιχα.

Το πράσινο κυριαρχεί στο σύνολο της έκτασης του νησιού και σε συνδυασμό με τις καταπληκτικές παραλίες, προσδίδουν στο σύνολο μια εικόνα μαγευτική. 

Η χελώνα Καρέτα, βρίσκει καταφύγιο στους μικρούς ερημικούς κολπίσκους του νησιού, ενώ συχνά παρατηρείται η εικόνα δελφινιών που παίζουν στη θάλασσα.

Οι Θιακοί, όπως ονομάζονται στην τοπική  διάλεκτο, ως γνήσιοι Επτανήσιοι, εκτός από την αλιεία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, ασχολούνται και διακρίνονται και στις καλές τέχνες. Όσο για τη φιλοξενία τους, πιστοί στα πρότυπα της Ελληνικής παράδοσης, περιμένουν κάθε χρόνο τους επισκέπτες τους για να μοιραστούν μαζί τους τα δώρα που η φύση της Ιθάκης προσφέρει με τρόπο μοναδικό.

Η ΙΘΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 

 Όσον αφορά στο ποια είναι η Ιθάκη από αρχαιολογικής απόψεως, οι περισσότεροι από τους ερευνητές, θεωρούν δεδομένη την ταύτιση του νησιού  με την Ιθάκη που περιγράφει ο Όμηρος στα έπη του. Παρ' όλες τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν και αποδίδουν την ταυτότητα της Ομηρικής Ιθάκης σε όμορα νησιά, είναι τόσο κατατοπιστικές οι περιγραφές του Ομήρου, πέρα από τα όποια ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ταυτοποίηση του νησιού. Σύμφωνα πάντα με τις πλέον έγκυρες μελέτες, που βασίζονται στις αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το πλέον κοντινό με την εποχή που περιγράφει ιστορικό κείμενο, τα νησιά που αναφέρονται στη ραψωδία ι 21-27, Δουλίχιο, Σάμη, και Ζάκυνθος, ταυτίζονται με τα σημερινά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, και Ζάκυνθο, ενώ η Ιθάκη, δεν είναι άλλη από το σημερινό νησί της Ιθάκης.

Άλλωστε ποια καλύτερη απόδειξη από την αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου ονομασία του νησιού, η οποία δεν απαντάται αλλού, αλλά και τα υπόλοιπα Ομηρικά τοπωνύμια που υπάρχουν και σήμερα στο νησί, όπως "Νήριτον", "Αιγιδάκι", "Κροκύλεια" κ.α. Όσον αφορά την ακριβή θέση των ανακτόρων του Οδυσσέα, πιο πιθανή θεωρείται η τοποθεσία στους πρόποδες του Αετού, ενώ η αντιστοιχία των Ομηρικών τοπωνυμίων, αποδίδεται από τους μελετητές για το Νήιον (ραψ. γ 81) στο όρος Μεροβίγλι, για το Φόρκυς (ραψ. ν 96) στο Βαθύ, για το Ρείθρον (ραψ. α 186) στον όρμο του Μώλου, για το Σπήλαιο των Νυμφών (ραψ. ν 101) στη Μαρμαροσπηλιά και για τον κήπο του Λαέρτη (ραψ. π 138) ή στην περιοχή της Αρχαίας Πόλεως ή στον Πλατρειθιά.Βάσεις έχει και μια δεύτερη άποψη, που ταυτίζει την Πόλη του Οδυσσέα με τον οικισμό που ανακαλύφθηκε στο λόφο των Πηλικάτων. Γεγονός πάντως είναι ότι η ιστορική αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη και έχει καταγραφεί λεπτομερέστατα από τον Όμηρο, ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη, φέρνει συνεχώς τις αποδείξεις.

Η Ιθάκη του Ομήρου (Όμηρος - Βλεφαρίσματα), η Ιθάκη του χθες και του σήμερα, στη συγκεκριμένη γωνιά του Ιονίου για χιλιάδες χρόνια, περιμένει αυτούς που την αναζητούν. Και για όσους έχουν τελικά την τύχη να βρεθούν στο νησί, δεν χρειάζεται παρά μια σύντομη επαφή με τη φύση και τους κατοίκους του, για να αντιληφθούν ότι όντως βρίσκονται στην πατρίδα του Οδυσσέα.
Όμηρος - Βλεφαρίσματα

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της ΙΘΑΚΗΣ

Η Οδύσσεια του Ομήρου, εκτός από ένα κορυφαίο λογοτεχνικό κείμενο, αποτελεί και την κύρια ιστορική πηγή, από την οποία αντλούμε στοιχεία για την εποχή που αναφέρεται. Εξιστορεί τις περιπέτειες του πολυμήχανου και πολύπαθου Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης, κατά την επιστροφή του από την Τροία (Οδύσσεια  - Βλεφαρίσματα).

Μετά λοιπόν το 10ετή Τρωικό πόλεμο (1193-1184 π.Χ.), ο οποίος έληξε χάρη στο ιδιοφυές τέχνασμα του Οδυσσέα με τον Δούρειο Ίππο, που έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες να καταλάβουν την Τροία, θα αρχίσει μια επίσης 10ετής περιπλάνηση του Οδυσσέα μέχρι την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Ξεκινώντας από τα παράλια της Θράκης και την χώρα των Κικόνων, όπου θα υπάρξουν οι πρώτες απώλειες σε υλικό και έμψυχο δυναμικό, Θα κατευθυνθεί προς τη χώρα των Λωτοφάγων και κατόπιν στο νησί των Κυκλώπων όπου οι απώλειες συντρόφων του θα συνεχιστούν. Έπειτα από μια σύντομη στάση στο νησί του Αιόλου, φύλακα των ανέμων, έπλευσε προς τη χώρα των Λαιστρυγόνων, όπου ολοκληρώθηκε η καταστροφή του στόλου του και από κει με ένα μόνο πλοίο και τους εναπομείναντες συντρόφους του, προσάραξε στο νησί της μάγισσας Κίρκης, η οποία θα τον κρατήσει κοντά της για ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, θα κατεβεί στον Άδη, όπου θα λάβει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία.

Φεύγοντας από το νησί της Κίρκης, θα περάσει αρχικά αναίμακτα από τις Συμπληγάδες Πέτρες, θα ξεφύγει στη συνέχεια από τις πλανεύτρες Σειρήνες και έπειτα θα αποδράσει από τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης, χάνοντας έξι συντρόφους, που όμως η συνέχεια επιφυλάσσει τραγικό τέλος και για τους υπόλοιπους, στο νησί του Ήλιου, επόμενου σταθμού της περιπλάνησης.
Ο Οδυσσέας μόνος πλέον, ναυαγός, θα καταλήξει στο νησί της νύμφης Καλυψούς.Θα ζήσει εφτά χρόνια με την Καλυψώ, έως τη στιγμή που η νοσταλγία για την πατρίδα, θα τον οδηγήσει ξανά στο δρόμο της επιστροφής. Με μία σχεδία, θα φτάσει στο νησί των Φαιάκων, όπου με τη βοήθεια της πριγκίπισσας Ναυσικάς, θα φτιάξει το πλοίο που θα τον μεταφέρει στον τελικό του προορισμό.

Φτάνοντας, μετά από είκοσι χρόνια απουσίας, στην Ιθάκη, θα αναγκαστεί να διεκδικήσει ξανά το βασίλειό του και την γυναίκα του Πηνελόπη, από τους μνηστήρες, που είχαν στο μεταξύ μαζευτεί στο παλάτι. Και θα τα καταφέρει πάλι χάρη στην ευφυΐα του και τη βοήθεια του γιου του Τηλέμαχου, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την επιστροφή του, στην πατρίδα και την οικογένειά του. Άγαλμα του Οδυσσέα βρίσκεται αυτή την στιγμή στο λιμάνι στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη, μπρούτζινο, και παριστάνει τον Οδυσσέα σε 2 φάσεις: Στην μία που αγωνίζεται με την θάλασσα του Ποσειδώνα, και στην άλλη είναι όρθιος και ήρεμος στα πάτρια εδάφη και αγναντεύει τη πατρίδα του. (Άγαλμα Οδυσσέα- Βαθύ Ιθάκη - Βλεφαρίσματα)

Οδύσσεια  - Βλεφαρίσματα


Άγαλμα Οδυσσέα- Βαθύ Ιθάκη - Βλεφαρίσματα


ΙΘΑΚΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το πανέμορφο νησί μας («και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε») περιστοιχίζεται από υπέροχα δαντελωτά ακρογιάλια και παραδεισένιες  παραλίες με καταγάλανα και κρυστάλλινα καθαρά νερά.

Κάποιες απ' αυτές οργανωμένες, κάποιες ελεύθερες και φυσικού κάλλους που ο επισκέπτης πραγματικά μαγεύεται από την ομορφιά τους. Προσωπικά προτιμώ τις δεύτερες, γιατί κανένα ανθρώπινο χέρι δεν έχει παρέμβει και το μόνο που νιώθω, είναι πραγματικά το βλέμμα και το άγγιγμα του Θεού μέσα απ' τη φύση.

Ονομαστές για το φυσικό παραδείσιο περιβάλλον τους, είναι η Πλατυνάμος στον κόλπο των Αφαλών, στη Βόρεια Ιθάκη, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος, το Γιδάκι επίσης πανέμορφη παραλία, στο Νότιο μέρος του νησιού, όπου μπορεί κανείς να πάει και να την απολαύσει με τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές (Γιδάκι Νότιος Ιθάκη - Βλεφαρίσματα), ξεκινώντας από το Βαθύ (την πρωτεύουσα του νησιού), τα Κουρβούλια, τρεις πανέμορφες διαδοχικές παραλίες, στα βόρεια του νησιού, μετά το χωριό Φρίκες, ένα παραθαλάσσιο, γραφικό ψαροχώρι, στο δρόμο που οδηγεί στο εξίσου πανέμορφο χωριό της βορείου Ιθάκης, το Κιόνι. Οι Αφάλες μια από τις μεγαλύτερες παραλίες με άγρια ομορφιά, συνιστάται για εκείνους που είναι πιο τολμηροί, και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται οδικώς (Αφάλες Βόρειος Ιθάκη - Βλεφαρίσματα) . Άλλες όμορφες παραλίες, είναι τα Δεξά στο δρόμο  κατεβαίνοντας από Βόρεια προς το Βαθύ αριστερά και ανεβαίνοντας από Βαθύ δεξιά. Η παραλία του Αετού , στην ίδια όπως προείπα διαδρομή, το Φιλιατρό στη Νότιο Ιθάκη, το Σαρακίνικο και ο Σκίνος επίσης στη Νότια Ιθάκη. Η παραλία Άγιος Ιωάννης στα βόρεια του νησιού, κάτω από το χωριό Λεύκη, είναι μια από τις μεγαλύτερες οργανωμένες παραλίες με ψιλό, λευκό  βότσαλο και περιστοιχισμένη από μικρούς κολπίσκους. Ακόμα η παραλία της Πόλης ή Παλαιά Πόλις, όπως ονομάζεται, βρίσκεται κάτω από το κεντρικό μεγαλοχώρι της Βορείου Ιθάκης τον Σταυρό. Άλλες παραλίες του νησιού στη βόρεια πλευρά του είναι ο Μάρμακας, οι Αλλικές (πρόβαση οδικώς και με σκάφος) και τα Λιμένια που βρίσκονται στον κόλπο των Φρικών (πρόσβαση με σκάφος και με μονοπάτι).

Όσο για τη διασκέδαση στο νησί, ποικίλει. Μπορεί κανείς να βρει  μαγαζιά και καφετέριες, εστιατόρια και bar από το πρωί ως το βράδυ , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο διαρκεί η καλοκαιρινή σεζόν ,η οποία συνήθως ξεκινά λίγο πριν το Πάσχα και τελειώνει τον Οκτώβριο.  

Αφάλες Βόρειος Ιθάκη - Βλεφαρίσματα 


Γιδάκι Νότιος Ιθάκη - Βλεφαρίσματα

ΟΔΥΣΣΕΑΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΙΘΑΚΗ - ΤΑΒΕΡΝΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 

Το εστιατόριο Οδυσσέας ( Ιθάκη - Φρίκες )με την 20ετή παράδοση του στο σπιτικό φαγητό σας περιμένει να απολαύσετε θιακές σπεσιαλιτέ, υπέροχους ψαρομεζέδες, ζωντανούς αστακούς και μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών, ψαρεμένα μόλις με τη βάρκα μας. Επίσης σπιτικές πίτες, αξέχαστο Θιακό κρασί σε ένα γραφικό ψαροχώρι πάνω στη θάλασσα.


Κουζίνα, Φρίκες Ιθάκη - Βλεφαρίσματα

FIORENTINO SNACK BAR CAFE

Το Fiorentino Cafe Bar, στο χωριό Φρίκες στην Ιθάκη, σας προφέρει snacs και ποτά με τον παραδοσιακό Ελληνικό νησιωτικό τρόπο. Θα βρείτε πλήρες πρωινό για κάθε γούστο, μεσημεριανό της αρεσκείας σας, και βραδινό όπως ο καθένας το επιθυμεί. Σπιτικά snacks και γλυκά και ένα πλήρες bar που θα σας σερβίρει τα ποτά με κέφι και χαμόγελο. Διαθέτει satellite sports tv και happy hour με εκπληκτικές τιμές.

Το ποτό, ο χορός, και το φαγητό, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την Ιθάκη και τον τρόπο που διασκεδάζουμε και περνάμε καλά. Μέρα και νύχτα 24 ώρες το 24άωρο 7 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης διαθέτει τροφοδοσία για τα σκάφη  και τα πληρώματά τους (Snack Bar Cafe Φρίκες Ιθάκη - Βλεφαρίσματα).

Snack Bar Cafe Φρίκες Ιθάκη - Βλεφαρίσματα
Rementzo Cafe Resaurant

Ο Νεκτάριος και η Πόπη, μαζί με το προσωπικό στο Rementzo, στο παραλιακό χωριό Φρίκες στην Ιθάκη, σας προσκαλούν να απολύσετε τις Μεσογειακές γεύσεις της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας και τις special αποκλειστικές συνταγές του Rementzo. Δοκιμάστε και απολαύστε τα σπιτικά παραδοσιακά γλυκά η μοιραστείτε μια ιστορία με τους ντόπιους, τρώγοντας σουβλάκι και πίνοντας ούζο.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στη θάλασσα, μπορείτε να βλέπετε τα ψαράδικα καΐκια, να φέρνουν την ψαριά τους, ενώ απολαμβάνετε τις γεύσεις της Ελληνικής κουζίνας.
Είστε ευπρόσδεκτοι στην κουζίνα του μαγαζιού οποιαδήποτε στιγμή, να δείτε τι μαγειρεύεται. Φρέσκα ψάρια, φρέσκα βότανα και λαχανικά, μαγειρεμένα από συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά των Ιθακησίων.

Διαλέξτε από την ποικιλία των κρασιών που υπάρχουν και γευτείτε το ντόπιο κρασί, φτιαγμένο από Θιακά σταφύλια, από τους ντόπιους κατοίκους, τους οποίους θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε στο εστιατόριο.

Το Rementzo έχει γίνει το τοπικό στέκι για πολλά χρόνια και για περισσότερο από τα τελευταία 8 χρόνια, έχει γίνει το αγαπημένο για πολλούς επισκέπτες που έρχονται στις Φρίκες.

Άλλα εστιατόρια για καλό φαγητό είναι το Sypmosium  και η Penelope στις Φρίκες καθώς και ο Τσέλιγκας και ο Πολύφημος στο Σταυρό, το Κοχύλι στο Βαθύ και το Chani στο δρόμο για τη Βόρειο Ιθάκη με πανέμορφη θέα. 

Επειδή όμως τα μέρη για να διασκεδάσετε και να περάσετε καλά είναι πολλά σας παραθέτω το επίσημο site του Δήμου Ιθάκης για περισσότερες πληροφορίες.





Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 


 Συντάκτης: Σισσυ Βαρβαρήγου
 Πηγή/κατασκευαστής: youtube.com/watch?v=nqBvLy11ZQIΣίσσυ Βαρβαρήγου
 Επίσημη σελίδα: ithaki.gr/