Μανχάταν Πρότζεκτ: Η πυρηνική βόμβα του Ναγκασάκι



Τα Βλεφαρίσματα σας προτείνουν για αύριο Τετάρτη το ενδιαφέρον θέμα «Η Βιογραφία του Μανχάταν Πρότζεκτ»  και ομιλητή τον Θόδωρο Αραμπατζή, εγκαινιάζεται η νέα σειρά συναντήσεων με τίτλο «ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ», που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά κάθε μήνα στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).




Η πρώτη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00. Ο Θόδωρος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΘΕ), αναλαμβάνει να μας μιλήσει για το Μανχάταν Πρότζεκτ, για την κατασκευή δηλαδή της ατομικής βόμβας και τις επιπτώσεις της στη φυσιογνωμία της επιστήμης.


Το Μανχάταν πρότζεκτ για την κατασκευή της ατομικής βόμβας ξεκίνησε το 1941 και ολοκληρώθηκε με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945. Η ρίψη της ατομικής βόμβας προκάλεσε μια καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και τον ανταγωνισμό των πυρηνικών εξοπλισμών.

Από τη σκοπιά της ιστορίας της επιστήμης και της τεχνολογίας, το Μανχάταν πρότζεκτ ήταν ένα επιστημονικό και τεχνολογικό εγχείρημα πολύ μεγάλης κλίμακας. Προκειμένου να επιτευχθεί, συνεργάστηκαν χιλιάδες επιστήμονες και τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, μηχανικοί) και κόστισε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εξετάσουμε τις εξελίξεις στη φυσική που έδωσαν τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, τις διαδικασίες που οδήγησαν στην έναρξη του Μανχάταν πρότζεκτ, τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερπηδηθούν προκειμένου να κατασκευαστεί η ατομική βόμβα, και την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τρούμαν να βομβαρδισθούν η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Επίσης, θα σκιαγραφήσουμε τις επιπτώσεις του Μανχάταν πρότζεκτ στις φυσικές επιστήμες: την αλματώδη αύξηση στη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας από το Κράτος, τη δημιουργία ενός συμπλέγματος επιστήμης και στρατού και τη γένεση της επιστήμης μεγάλης κλίμακας (big science).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-20:00, Σάββατο 08:30-15:30).


Διασταυρώσεις:
Η ιστορία και η φιλοσοφία συναντούν την επιστήμη και την τεχνολογία στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η ιστορία και η φιλοσοφία διασταυρώνονται με την τεχνολογία και τις επιστήμες στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου για να θέσουν ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις σε μερικά από τα γοητευτικότερα και πιο επίκαιρα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ο κριτικός στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση, η οποία ορίζεται όλο και περισσότερο από την «ορμή» των τεχνολογικών καινοτομιών και την εξουσία του επιστημονικού λόγου, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος.

Οι Διασταυρώσεις αποτελούν μια  σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, που θα αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο. 

Θόδωρος Αραμπατζής
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Θόδωρος Αραμπατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Princeton, ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος του Dibner Institute for the History of Science and Technology στο ΜΙΤ, επισκέπτης ερευνητής στο Max Planck Institute for the History of Science, και επισκέπτης καθηγητής στην École des hautes études en sciences sociales (ΕΗΕSS) και στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου:
·      Representing Electrons: A Biographical Approach to Theoretical Entities (University of
     Chicago Press, 2006)
και συν-επιμελητής των τόμων:
·      Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα: Ιστορικές μελέτες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005)
·      Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης: Η πολιτισμική ιστορία της Κβαντικής
     Θεωρίας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012)
·      Kuhn’s The Structure of Scientific Revolutions Revisited (Routledge, 2012).
Συνδιευθύνει το διεθνές περιοδικό Metascience.

«ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ»
στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19:00
Η βιογραφία του Μανχάταν πρότζεκτ:
Η κατασκευή της ατομικής βόμβας και οι επιπτώσεις της στη φυσιογνωμία της επιστήμης.
Θεόδωρος Αραμπατζής

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, ώρα 19:00 
Λαμπτήρες και Πατέντες:
Τεχνολογίες, Ειδήμονες και Δίκαιο στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα.
Στάθης Αραποστάθης

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, ώρα 19:00
Από τη μαγεία στην Τεχνολογία:
Το ταξίδι της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής επιστήμης αλλιώς.
Γιώργος Στείρης

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, ώρα 19:00
Κριτική θεωρία της Τεχνολογίας:
Η διερώτηση για την «κατασκευασμένη» τεχνολογικά πραγματικότητα ως μια ανθρώπινη ανάγκη για συνέχεια.
Χαράλαμπος Κόκκινος


Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-20:00, Σάββατο 08:30-15:30).

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο.




Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Επίσημη σελίδα: eugenfound.edu.gr/