Τα Βλεφαρίσματα σας παρουσιάζουν μια διαφορετική πίττα, χωρίς φύλλο, αλλά πολύ-πολύ νόστιμη, με κολοκυθάκια που είναι σε αφθονία αυτήν την εποχή. Μια παραδοσιακή πίττα που μοσχοβολάει χωριό, το Σφιγγάτο.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- φέτα θρυμματισμένη
- 1 φλυτζάνι περίπου τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ λαδο-τύρι Μυτιλήνης ή regato)
- 4 αυγά (εναλλακτικά 2 αυγά και 1 κεσεδάκι γιούρτι light για όσους φοβούνται τη χοληστερόλη)
- 1/2 φλυτζάνι περίπου αλεύρι απ
- λίγο ελαιόλαδο
- άνιθο, αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
Διαδικασία
Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Στραγγίζουμε καλά τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τελευταίο το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε μια ζύμη λίγο ρευστή.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί και ρίχνουμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί ακόμα για να κάνει κρούστα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3/4 της ώρας στους 200 βαθμούς.
Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Στραγγίζουμε καλά τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τελευταίο το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε μια ζύμη λίγο ρευστή.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί και ρίχνουμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί ακόμα για να κάνει κρούστα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3/4 της ώρας στους 200 βαθμούς.
Παρατηρήσεις
Όπως σας ανέφερα η πίττα αυτή λέγεται Σφιγγάτο και είναι μια παραδοσιακή πίτα της Μυτιλήνης, αλλά θα τη συναντήσετε με μικροπαραλλαγές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με την ονομασία Σφουγγάτo (όπως τη Λήμνο -ευχαριστούμε τη φίλη Έλλη γι' αυτό- και την Κρήτη).
Τρώγεται ευχάριστα ζεστή ως πίττα αλλά και κρύα ως μεζές με παγωμένη μπυρίτσα.
Καλή επιτυχία!
Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες
Συντάκτης: Donna Cook
E, stnv aerovautikn mixavia pou ta sxediazoume ta aeroplava kai ta diastnmoplia (alla epidn kapote apo mikros oveireua kapos va givw astrovaftns!!). Livw arketa pro8lnmata sto epagelma mou, kai kapws 9a to 8rw ki auto:).
ΑπάντησηΔιαγραφήGiwrgos
On 09/10/12 12:28 PM, Maria Kapa (K.) wrote:
--------------------
Asto-naftis eisai tha vreis ton tropo!!!!888
On 09/07/12 5:51 AM, George Platanitis wrote:
--------------------
Kamia mera 9a givei...arketa xrovia apo tnv teleutaia fora. Gia twra, prepei va ta 8rw edw pera.
Giwrgos
On 09/07/12 2:18 AM, Maria Kapa (K.) wrote:
--------------------
Και που να δοκιμάσεις και τα φαγητά.... Σε βλέπω να γυρίζεις πίσω στην Ελλάδα!!!
Reply