Σφιγγάτο ...μια πίττα αλλιώτικη απ' τις άλλες



Τα Βλεφαρίσματα σας παρουσιάζουν μια διαφορετική πίττα, χωρίς φύλλο, αλλά πολύ-πολύ νόστιμη, με κολοκυθάκια που είναι σε αφθονία αυτήν την εποχή.  Μια παραδοσιακή πίττα που μοσχοβολάει χωριό, το Σφιγγάτο.


Υλικά
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • φέτα θρυμματισμένη
  • 1 φλυτζάνι περίπου τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ λαδο-τύρι Μυτιλήνης ή regato)
  • 4 αυγά (εναλλακτικά 2 αυγά και 1 κεσεδάκι γιούρτι light για όσους φοβούνται τη χοληστερόλη)
  • 1/2 φλυτζάνι περίπου αλεύρι απ
  • λίγο ελαιόλαδο
  • άνιθο, αλάτι & πιπέρι κατά βούληση

Διαδικασία
Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Στραγγίζουμε καλά τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τελευταίο το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε μια ζύμη λίγο ρευστή.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί και ρίχνουμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί ακόμα για να κάνει κρούστα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3/4 της ώρας στους 200 βαθμούς.
Παρατηρήσεις
Όπως σας ανέφερα η πίττα αυτή λέγεται Σφιγγάτο και είναι μια παραδοσιακή πίτα της Μυτιλήνης, αλλά θα τη συναντήσετε με μικροπαραλλαγές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με την ονομασία Σφουγγάτo (όπως τη Λήμνο -ευχαριστούμε τη φίλη Έλλη γι' αυτό- και την Κρήτη).

Τρώγεται ευχάριστα ζεστή ως πίττα αλλά και κρύα ως μεζές με παγωμένη μπυρίτσα.

Καλή επιτυχία!

Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες


Συντάκτης: Donna Cook