Αυγούστου 27, 2012
A+ A-

Φανουρόπιτα.... που δεν θα θες να μοιράσεις!



Σήμερα τα Βλεφαρίσματα με αφορμή την γιορτή του Αγίου Φανουρίου σας δίνουν τη συνταγή για για την αντίστοιχη πίτα, τη Φανουρόπιτα, η οποία είναι και ένα νηστίσιμο κέικ για όλες τις εποχές.

Σύμφωνα με την παράδοση την πίτα την φτιάχνουμε για να συγχωρεθεί η ψυχή της μητέρας του Αγ. Φανουρίου.  Και αν έχετε χάσει κάτι και θέλετε να το βρείτε, τάζετε την φανουρόπιτα και ... βουαλά...  Πάντα πριν ξεκινήσετε.  Και με σύμμαχο την πίστη ότι πράγματι θα το βρείτε.  Πάμε λοιπόν:


Υλικά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες λάδι
  • 2 κούπες πορτοκαλάδα
  • 1 κουταλάκι baking powder + 1 soda
  • 1 κουταλάκι κανέλα-γαρύφαλο (κατά βούληση)
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα καρύδια
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 1 κιλό
  • Σουσάμι

Αναμειγνύουμε τα 5 πρώτα υλικά με ένα αυγοδάρτη, και προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε τη ρευστή υφή ενός απλού κέικ, βάζουμε σε ταψί και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.  Προσοχή: σύμφωνα με την παράδοση τα υλικά πρέπει πάντα να είναι 9! Αν σας λείψει κάτι από τα παραπάνω συμπληρώστε το με κάτι άλλο (τι θα μου πείτε...)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς, όπως ένα κέικ.


Αφού ψηθεί και κόψετε, βασική προϋπόθεση είναι να μοιράσετε την πίτα!  Φάτε λίγο στην οικογένεια και πάρτε φίλους και γνωστούς για να τους φιλέψετε...



Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες



Συντάκτης:  Donna Cook