Starry Night (Interactive animation) - Πέτρος Βρέλλης ο Ιnteractive Καλλιτέχνης


Τα Βλεφαρίσματα παρουσιάζουν έναν ρομαντικό ποιητή της τέχνης, που έκανε την "ψηφιακή" τρέλλα του, πραγματικότητα. Περισσότεροι από  1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τον Φεβρουάριο έχουν δει τον διαδραστικό πίνακα της «Έναστρης Νύχτας» του Βαν Γκογκ στο Youtube, του Γιαννιώτη δημιουργού Πέτρου Βρέλλη, και ενώ ο διεθνής Τύπος έχει πει τα καλύτερα για τον δημιουργό του και το βίντεο αναπαράγεται στα μεγαλύτερα sites του κόσμου.


 Ο Πέτρος Βρέλλης ένας σεμνός 38χρονος Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο επάγγελμα και απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τέχνης και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος μεταποιεί στατικούς πίνακες σε διαδραστικούς ως χόμπι, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των υπολογιστών.  Το θέμα του "Έναστρη Νύχτα" (Starry Night) του Βαν Γκογκ βγήκε ως βίντεο στο Youtube, και ενώ όπως λέει και ο ίδιος περίμενε το πολύ μέχρι 20.000 επισκέψεις, τελικά παρακολούθησαν πάνω από 1.500.000 φορές.


Αποτέλεσμα ήταν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου εκτίθεται ο πίνακας, να προώθησει το διαδραστικό βίντεο στο facebook.  ενώ κλήθηκε ως επίτιμος προσκεκλημένος στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ τον Σεπτέμβριο για μια προσωρινή έκθεση που θα γίνει πριν κλείσει λόγω ανακαίνισης. Ενώ θα βρεθεί στη Βραζιλία σε ένα μεγάλο φεστιβάλ βίντεο αρτ, στο οποίο προσκλήθηκε να πάει.  Ευτυχώς τον προσέξαμε και στην Ελλάδα καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο θα τον επιβραβεύσει για την καινοτόμα εργασία του.



Αυτό που έκανε ο Πέτρος Βρέλλης ήταν να δώσει κίνηση στις χαοτικές δίνες της «Έναστρης Νύχτας» με τον χρήστη να αλληλεπιδρά (με τη βοήθεια της επιφάνειας αφής) με τον πίνακα, αλλάζοντας με το χέρι του τη ροή των δινών, οι οποίες σταδιακά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Όπως λέει και ο ίδιος χρειάστηκε έξι μήνες για να τελειώσει το βίντεο και ήταν θέμα προγραμματισμού αλλά και παραμετροποιήσεως του συστήματος.

Η ιδέα "ήρθε ουρανοκατέβατη", λέει ο ίδιος που για τους καλλιτέχνες φυσικά είναι κάτι γνώριμο.  Ο ίδιος δεν αποδέχεται όμως τον όρο του καλλιτέχνη παρά μόνο του χομπίστα...

Φυσικά υπήρχε και η αρνητική κριτική από αυτούς που θεωρούν το δημιούργημά του βεβήλωση του πίνακα.   Ως καλλιτέχνης όμως θέλω να απαντήσω προσωπικά, πως ο Βαν Γκογκ θα το χαιρόταν ιδιαιτέρως.  Αν δεν ήταν πραγματικά κάτι αξιόλογο, κανένας δεν θα είχε ασχοληθεί!

Η αξιολόγηση είναι δική σας...  Για όσους θέλουν πάντως να απολαύσουν το έργο του και στο ipad2, μπορείτε να το κατεβάσετε από την διεύθυνση: http://itunes.apple.com/us/app/starry-night-interactive-animation/id511943282. Απολαύστε και τα δύο βίντεο... και ονειρευτείτε.  Εγώ προσωπικά να πω στον Πέτρο ένα μεγάλο μπράβο!




"Starry Night" for ipad



Και μια κρητική μαντινάδα να πλαισιώσει το έργο.....


Χωρίς εσένα η ζωή
  τίποτα δεν αξίζει
  μοιάζει μΆστέρι σκοτεινό
την νύχτα δεν φωτίζει.





Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 



Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής:    /  agon.gr/
Επίσημη σελίδα: youtube.com
Εμφανίσεις Υοutube: 131600