Όνειρα: Φαντασία ή ένα πέρασμα σε άλλο επίπεδο;


Τα Βλεφαρίσματα πάντα κοιτούν από ψηλά, μέσα από το ενδιάμεσο νόησης - ιδέας - και πραγμάτωσης.  Πολύ κοντά σε αυτό αλλά σε πιο ψηλό στάδιο είναι η φαντασία.  Κάποιοι την φαντασία την παραλληλίζουν με  τα όνειρα. Αλλά τι είναι τα όνειρα; Είναι απλά δημιουργήματα της φαντασίας μας, είναι προβολές του υποσυνείδητου, μας προειδοποιούν για μελλοντικά συμβάντα, μπορούν να ερμηνευθούν με κάποιο τρόπο;  Το Ίδρυμα Ευγενίδου μέσα από την ομιλία του Δρ. Αναστάσιου Μπονάκη  την Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρα 19:00 με τίτλο:
«Από την υπνοβασία ως την εκδραμάτιση του ονείρου: 
Τι μπορεί να κρύβει η συμπεριφορά μας στον ύπνο»
να σας λύσει τις απορίες...




Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα, απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Υπήρξαν ως τώρα φιλοσοφικές, θεολογικές, κοινωνικές, επιστημονικές και άλλες προσεγγίσεις, που κάθε μία προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και κάθε μία νομίζει ότι τη δίνει.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί στην τελευταία ομιλία πριν το καλοκαίρι, αυτή τη φορά για ένα ταξίδι στον μυστηριώδη κόσμο των ονείρων! Την Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρα 19:00, ο Δρ. Αναστάσιος Μπονάκης, Νευρολόγος, Λέκτορας της Ιατρικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, θα μιλήσει στους επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης στο ίδρυμα Ευγενίδου, για την έρευνά του και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού. 

Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη.  Δεν χρειάζεται κράτηση, αλλά σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περίληψη της ομιλίας
Τον ύπνο μας τον αντιλαμβανόμαστε ως μια περίοδο ελαττωμένης κινητικότητας και απουσίας νοητικού έργου, κατά την οποία το σώμα ξεκουράζεται. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μια περίοδο συνεχούς νοητικής και κινητικής λειτουργίας, που κάποιες στιγμές οδηγεί τον εγκέφαλο στο να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ΄ ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι.


Σε κάθε περίοδο ύπνου ο οργανισμός μας μπαίνει στην περιπέτεια να δίνει τις δικές του εξετάσεις και κάθε βράδυ να περνάει με επιτυχία δύο διαφορετικές δοκιμασίες, τα λεγόμενα στάδια του ύπνου: Το στάδιο μη ύπνου των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (NonREM) και το στάδιο των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (REM). Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων μπορούν να εμφανιστούν κινητικά και νοητικά φαινόμενα όπως η υπνοβασία, το παραμιλητό, οι υπνικοί τρόμοι που στο παρελθόν προσέδωσαν στον ύπνο υπερφυσικές ιδιότητες π.χ. (επικοινωνία με τον Θεό).


Η δυνατότητά μας πια να κατανοήσουμε κομμάτια αυτών των συμπεριφορών, έχει χαράξει έναν καινούργιο δρόμο κατανόησης της λειτουργίας του εγκεφάλου και μιας παθολογίας που μπορεί να εκφράζεται μόνο στον ύπνο μας.

Προσωπική μου άποψη είναι πως μια τέτοια ομιλία δεν πρέπει να την χάσετε...
 

Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 



Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: eugenfound.edu.gr/frontoffice/Νεα-δραστηριοτητες
Επίσημη σελίδα: eugenfound.edu.gr/