Η 5η Νεμεάδα 22-24 Ιουνίου 2012 - Η αναβίωση των Αρχαίων Νέμεων αγώνων
 

Με χαρά τα Βλεφαρίσματα σας ενημερώνουν παρά τις αντίξοες συνθήκες, η 5η σύγχρονη Νεμεάδα θα πραγματοποιηθεί 22-24 Ιουνίου 2012.  Ο όμορφος Έλληνας εξ Αμερικής Στέφανος Μίλλερ, με άφησε γοητευμένη γνωρίζοντάς και ακούγοντας τον, σε επίσκεψη με τον Αριστοτελικό Όμιλο Αθηνών, εξιστορώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ανασκαφή του Σταδίου το 1974 λόγω των τότε πολιτικών γεγονότων (Κύπρος, δικτατορία).  Κατάφερε πάλι ως πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων να κάνει την υπέρβαση ....
 Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την τελετή έναρξης την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., της οποίας κορυφαίο γεγονός θα είναι η αφή της Φλόγας στο Βωμό του Νεμείου Διός και το στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία. Ως γνωστόν, στην αρχαία Ελλάδα η Εκεχειρία προστάτευε και συμβόλιζε το πνεύμα διεξαγωγής των αγώνων σε καθεστώς ειρήνης. Όπως στην αρχαία Ελλάδα, η Εκεχειρία προστάτευε και συμβόλιζε το πνεύμα των ειρηνικών αγώνων.
Το Σάββατο 23 Ιουνίου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους αγώνες δρόμου όσων δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 15 Μαΐου το αργότερο . Θα διεξαχθούν οι αγώνες ταχύτητας εκατό μέτρων «στάδιο» και ο «μακρύς δρόμος» 7,5 χιλιομέτρων στα «Βήματα του Ηρακλή», από τον αρχαίο ναό του Ηρακλή στις Αρχαίες Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με το παραδοσιακό αγριοσέλινο και θα ακολουθήσει δεξίωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Νεμέας στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 24 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο αρχαίο στάδιο η θεατρική παράσταση «Νεμεάδα», βασισμένη σε έμμετρη διήγηση των μυθολογικών παραδόσεων και της αρχαίας ιστορίας της Νεμέας και των Νεμέων Αγώνων, που έχει γράψει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κωστούρος. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τέταρτη Νεμεάδα το 2008 και αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές για τον τοπικό πληθυσμό.

Για την ώρα, οι προεργασίες για τους αγώνες είναι σε εξέλιξη, με επίκεντρο την προετοιμασία αρχαίων ενδυμασιών για τους συμμετέχοντες και τις εργασίες συντήρησης της στοάς στο αρχαίο στάδιο.

Το 2008, ο φόβος αποκόλλησης και πτώσης μικρών τεμαχίων των αρχαίων λίθων στους διερχόμενους τη στοά ανθρώπους είχε καταστήσει υποχρεωτική την τοποθέτηση προστατευτικής σκαλωσιάς.Πρόβλημα ασφαλείας βέβαια δεν υπήρχε, υπήρχε όμως άλλο θέμα: όπως είπε χαρακτηριστικά ένας επισκέπτης, περιγράφοντας την εμπειρία του: «Ήθελα να φαντάζομαι ότι γυρίζω πίσω στην αρχαία Ελλάδα, αλλά η σκαλωσιά με έκανε να σκέπτομαι ότι βρίσκομαι στο Μετρό».

Τώρα πια, οι αθλητές της Πέμπτης Νεμεάδας, για μια ακόμα φορά, θα βρουν τη στοά απαλλαγμένη από σκαλωσιές και διασχίζοντας την θα νοιώσουν πραγματικά ότι «μεταμορφώνονται» σε αρχαίους Έλληνες.

Η συντήρηση της στοάς, που πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, έχει ήδη κάνει την Πέμπτη Νεμεάδα την πλέον πολυδάπανη όλων των εποχών. Η διοργάνωση των αγώνων στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες και στην εθελοντική εργασία, έτσι η απόφαση για τη φετινή διοργάνωση τους αποδεικνύεται πάρα πολύ δύσκολη, λαμβανομένων υπ’ όψη των οικονομικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.«Μας προβλημάτισε σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσουμε την 5η Νεμεάδα, είπε ο Καθηγητής  Στέφανος Μίλλερ, Πρόεδρος του Συλλόγου Αναβίωσης, «αλλά υπήρξαν αρκετοί σοβαροί παράγοντες που επηρέασαν καθοριστικά την απόφαση να προχωρήσουμε. Πρώτα απ’ όλα ο ενθουσιασμός και η υποστήριξη των μελών μας - πρόκειται για περισσότερα από 1200 μέλη ταμειακώς εντάξει, από 19 διαφορετικές χώρες. Στη συνέχεια η προθυμία για προσφορά του τοπικού πληθυσμού και ιδιαίτερα του Διοικητικού Συμβουλίου που εργάζεται πυρετωδώς για να καταστήσει την Πέμπτη Νεμεάδα πολυανθρωπότερη και καλύτερη παρά ποτέ. Ακόμα είχαμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη που χρειαζόμασταν, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Σωματείο «Οφέλτης, ο φίλος της Νεμέας» και το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Έχουμε ακόμα στο μυαλό μας ότι αν ακυρωνόταν, το όλο εγχείρημα της Αναβίωσης των Αγώνων ίσως να έληγε άδοξα για πάντα», συνέχισε ο κ. Μίλλερ. «Ίσως όμως, αυτό που βάρυνε περισσότερο στην απόφαση μας, είναι η διάθεση μας να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα, μέσω των αρχαιοτήτων και της αρχαίας ιστορίας της, έχει να παραδώσει στη σημερινή παγκόσμια κοινότητα πολύτιμα μαθήματα και ότι εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις αρχαιότητες και να διαδώσουμε αυτά τα αρχαία μαθήματα».

Δείτε το σχετικό βίντεο με συνέντευξη του Καθηγητή Στέφανου Μίλλερ, για την 5η Νεμεάδα. Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες...

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: 
Επίσημη σελίδα: nemea.gr/nemea-games
Εμφανίσεις Υοutube: 73