ACTA - Βρήκαν τον τρόπο να μας σφραγίσουν το στόμα... Θα τους αφήσουμε;

 


Πολύς λόγος έχει γίνει για την συμφωνία ACTA (AntiCounterfeiting Trade Agreement), την οποία πολλοί νομίζουν ότι δεν αφορά εμάς....  Τα Βλεφαρίσματα μαζεύουν σχετικό υλικό εδώ και αρκετό καιρό για να σας ενημερώσουνε σχετικά.  Ήδη την συμφωνία την έχει υπογράψει η Ιαπωνία, και κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η (όπως πάντα οι πρώτοι ξεφτίλες οι δικοί μας πολιτικοί) η Ελλάδα!

Την συμφωνία δεν υπέγραψαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία.
Ήδη έχουν κινητοποιηθεί αρκετές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας λόγου, διαμαρτυρόμενες πως η όλη συζήτηση του ACTA, γίνεται σε επίπεδο αντιπροσώπων χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση. Βουλευτές σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ή Ευρωβουλευτές ήδη καταθέτουν επερωτήσεις στις κυβερνήσεις τους γιατί προχώρησαν στην υπογραφή μίας συμφωνίας που δεν πέρασε από τα τοπικά κοινοβούλια και δεν φαίνεται να δεσμεύεται από κανέναν άλλο οργανισμό, όπως τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ACTA έχει ήδη υπογραφεί από την 1η Οκτωβρίου από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, το Μαρόκο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και από Έλληνα εκπρόσωπο σημαίνει πως η Ελλάδα δεσμεύεται να την προωθήσει και να την τηρήσει…

Τι είναι όμως το ACTA και τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς;

Το ACTA είναι μία διεθνής συμφωνία που επιδιώκει να δημιουργήσει διεθνή πρότυπα στα ζητήματα που αφορούν τους τρόπους προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο τίτλος της συμφωνίας υποδεικνύει πως αφορά προϊόντα που έχουν αντιγραφεί, προϊόντα όπως φάρμακα και είδη πολυτελείας. Το εύρος της συμφωνίας όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς αφορά και το internet και την αγορά της πληροφορικής.  Η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, εδώ και 4 χρόνια, με μυστικότητα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, 8 χώρες είχαν ήδη υπογράψει την 1η Οκτωβρίου 2011 και σήμερα ακολούθησαν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε «περάσει» τη συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την διάρκεια μίας συνάντησης που είχε θέματα που αφορούσαν την αγροτική παραγωγή και την αλιεία. Ένα μέρος της «επιθετικής φρασεολογίας» που χρησιμοποιούνταν μέσα στη συμφωνία, απομακρύνθηκε, όπως η φράση «διακοπή της σύνδεσης στο διαδίκτυο».

Σε κάθε περίπτωση είναι μία εμπορική συμφωνία που δεν περνάει τόσο πολύ, αρχικά, από το νομοθετικό μικροσκόπιο κάθε χώρας. Οι επικριτές της λένε πως η νομολογία για τα πνευματικά δικαιώματα περνάει με την μορφή της εμπορικής συμφωνίας ώστε να μην τύχει μεγάλης αντίδρασης. Ενώ λοιπόν είναι μία εμπορική συμφωνία, αναφέρεται ρητά σε εγκληματικές ενέργειες.

Οι εμπορικές συμφωνίες συνήθως υπογράφονται δια λογαριασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν επιτρέπεται όμως η επιτροπή να διαπραγματευτεί το άρθρο 23 – ένα αρκετά αμφιλεγόμενο άρθρο που, όχι μόνο υποστηρίζει την επιβολή ποινών σε όσους βρεθούν να έχουν διαπράξει το έγκλημα της πειρατείας, αλλά και σε όσους έχουν με οποιοδήποτε τρόπο «συνδράμει» στο έγκλημα αυτό. Οι διαπραγματεύσεις για την βαρύτητα των εγκλημάτων αλλά και τις αντίστοιχες ποινές που θα προβλέπονται, συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες.  Σε κάθε περίπτωση, η εμπορική συμφωνία αυτή, για να ισχύσει, εξ όσων γνωρίζουμε θα πρέπει να περάσει από τα κατά τόπους κοινοβούλια, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες που έχουμε και μεταδίδουμε με επιφύλαξη, λένε πως η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Ιούλιο, ενώ είναι άγνωστο σε μας, πότε θα συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το σχετικό βίντεο βγήκε με υπότιτλους μόλις σήμερα.... και αξίζει να το δείτε όλο.  Χαρακτηριστικά δείχνει ότι αν κάποιος κάνει μαθήματα μαγειρικής και δείξει μετά μια συνταγή που έκανε στο μάθημα σε κάποιον άλλο, τότε γίνεται κακοποιός όπως και εκείνος που πήρε την συνταγή.  Εξηγεί τον λόγο που δεν θεωρείται πειρατεία το να μοιράζεσαι ταινίες, και άλλα πράγματα στο διαδίκτυο, κάτι που με το σχετικό νομοσχέδιο φυσικά γίνεται παράνομο.  Σαν να λέμε το παιδί που του μαθαίνουμε να μιλά, είναι εγκληματίας μαζί με την μητέρα η οποία πήρε και αυτή το μάθημά της από την ίδια την ζωή...  

Οι "γνωστοί" Anonymous έβγαλαν το σχετικό βίντεο... το οποίο παρακαλώ να προωθήσετε ώστε να αντιδράσουμε. Σχετική ομάδα υπάρχει στο Facebook ως Anti Acta 24 Μαρτίου 2012  και γράφουν 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ! Δείτε το σχετικό βίντεο... Είναι χαμένη ..... η μέρα που δεν γέλασες, με την κατάντια μας!

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: Niki Lyberis   /
Επίσημη σελίδα:  digitallife.gr/       /      youtube.com                    
Εμφανίσεις Υοutube:  83854