«Αλωση 1453» (Fetih 1453) - Η ταινία - προπαγάνδα της Τουρκίας για την Άλωση της Πόλης



 «Είτε η Κωνσταντινούπολη θα κατακτήσει εμένα είτε εγώ αυτήν», είναι το κεντρικό σύνθημα της νέας ταινίας που έχουν ετοιμάσει οι Τούρκοι με τίτλο «Αλωση 1453» (Fetih 1453). Μια ταινία που παρουσιάζει τη ζωή του Μωάμεθ του Πορθητή, κυρίως από την ημέρα που έγινε σουλτάνος το 1451 μέχρι και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον ίδιο.  Οι Τούρκοι.θέλουν να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου για αυτούς;  Τα Βλεφαρίσματα δεν μπορούσαν να μην σας ενημερώσουν ώστε να προσέχετε τα σχετικά....

Η ταινία είναι μια υπερπαραγωγή, καθώς οι γείτονές μας ξόδεψαν 17 εκατ. ευρώ για τα γυρίσματα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η ταινία, από τη φάση των γυρισμάτων μέχρι και το μοντάζ, ενώ 6.000 ειδικές στολές έχουν χρησιμοποιηθεί για τους ηθοποιούς που συμμετέχουν και συνολικά περίπου 10.000 άνθρωποι εμφανίζονται στα γυρίσματα. Οι γείτονές μας φαίνεται πως δίνουν μεγάλη σημασία στην προπαγάνδα.

Βέβαια, η ταινία αναμένεται να προκαλέσει διάφορες συζητήσεις για τον τρόπο που παρουσιάζει τον Μωάμεθ, ενώ δεν δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τους Βυζαντινούς. Όμως, σε σχέση με παλαιότερες «γραφικές» τουρκικές ταινίες της δεκαετίας του 1970 με πρωταγωνιστή τον Τούρκο ηθοποιό Τζουνέιτ Αρκίν, αυτή η ταινία φαίνεται πως προσπαθεί να προσεγγίσει περισσότερο την αλήθεια. Βέβαια, δεν δείχνει τις λεηλασίες μετά την Αλωση.  Είναι η διαφορά της Αλήθειας από την Πραγματικότητα.  Προβάλει αυτά που δεν θα ενοχλήσουν λέγοντας την μισή αλήθεια και πατά σε αυτό για να πείσει αυτούς που δεν έχουν ιστορικές βάσεις για τις δικές τους αλήθειες.... Σοφιστίες.

Παράλληλα στο σενάριο υπάρχουν ιστορικές ανακρίβειες. Όπως ότι κατά τη διάρκεια των μαχών ο Μωάμεθ συναντά τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο! Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Άλλωστε, το παραδέχεται και ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας Φαρούκ Ακσοϊ: «Ναι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ξέρω πως πολλοί ιστορικοί θα πουν διάφορα. Όμως, εγώ θέλησα να εξηγήσω μ’ αυτό τον τρόπο τα γεγονότα. Δεν με ενδιαφέρουν τα αρνητικά σχόλια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αντίδραση του κόσμου», αναφέρει. Ο ίδιος υποστηρίζει πως με την ταινία αυτή εκτελεί το «χρέος προς την πατρίδα και την Ιστορία;».

Ο Ακσοϊ υποστηρίζει πως προτού ξεκινήσει τα γυρίσματα διάβασε δεκάδες βιβλία Ιστορίας. Μόνο που στην ταινία αποφεύγει να δείξει ότι ο Μωάμεθ επιτίθεται στην Πόλη ως κατακτητής. Στην ταινία υπάρχουν και άλλες ανακρίβειες, όπως ο έρωτας του Ουλούματλι Χασάν, του στρατιώτη που φέρεται να έχει ανέβει πρώτος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, με την κόρη του Ουρβανού την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστινιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης και βασικός στρατηγός στο σχεδιασμό της άμυνας. Οι γείτονές μας προβάλλουν τον έρωτα που πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού, αδιαφορώντας παράλληλα για τις ιστορικές αλήθειες. Αυτό που παρουσιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η σκληρή αντίσταση που δείχνουν οι Βυζαντινοί στον κατακτητή, αλλά η ταινία δεν δείχνει τις σφαγές των Βυζαντινών από τους κατακτητές αμέσως μετά την Αλωση.

Θα προβληθεί και σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Το τρέιλερ της ταινίας ήδη προβάλλεται στο Διαδίκτυο και το έχουν παρακολουθήσει περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πάντως, στην ταινία δεν πρωταγωνιστεί κανένας δημοφιλής ηθοποιός. Τον Μωάμεθ υποδύεται ο Ντεβρίμ Ερίν, ηθοποιός στο Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας. Ο ίδιος δηλώνει «υπερήφανος για το ρόλο» και τονίζει: «Ελπίζω πως έχω καταφέρει να υποδυθώ το ρόλο του Μωάμεθ, καθώς είναι κάτι δύσκολο». Τον Παλαιολόγο υποδύεται ο Ρετζέπ Ακτουγ, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Πολλά από τα γυρίσματα σε χώρους όπως το Βατικανό, το παλάτι και οι εκκλησίες έγιναν σε στούντιο, όμως, οι μάχες στα τείχη προβάλλονται από τα πραγματικά υπάρχοντα τείχη σε συνδυασμό με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η ταινία θα προβληθεί σε εκατοντάδες αίθουσες στην Τουρκία, ενώ για λόγους προπαγάνδας θα «ταξιδέψει» και σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, όπως και στο ψευδοκράτος.

Ευχαριστώ τον Νίκο για την ενημέρωση....

Παρακολουθήστε το...


Συντάκτης: Μαρία Κάπα
 Πηγή/κατασκευαστής:
Επίσημη σελίδα: www.youtube.com
Εμφανίσεις Υοutube: