Τορίι - Μια αψίδα που μένει ανέπαφη στις βιβλικές καταστροφές!


Πριν περίπου 3 μήνες,  2 φωτογραφίες που συγκρίνουν 2 πανομοιότυπες αψίδες κάνει τον γύρο του κόσμου.  Λανθασμένα πιστεύουν ότι βρίσκονται και οι δύο στην περιοχή του Nagasaki όπου έπεσε η ατομική βόμβα. Η δεύτερη είναι από την πόλη Otsuchi που χτυπήθηκε από το τσουνάμι...  

Η σύγκριση δύο φωτογραφιών κάνει τον γύρο του κόσμου καθώς και στις δύο φωτογραφίες έχει περάσει μια μεγάλη καταστροφή και ο συγκεκριμένος τύπος αψίδας έχει επιβιώσει της καταστροφής. Στην μεν πρώτη είναι μετά την ρίψη της ατομικής βόμβας ενώ στην δεύτερη μετά το τσουνάμι.

Η συγκεκριμένη αψίδα, είναι μια ιαπωνική πύλη η οποία ονομάζεται Τορίι (ιαπ. 鳥居).  Είναι η παραδοσιακή ιαπωνική πύλη που συναντούμε στην είσοδο ενός σιντοϊστικού ιερού. Κατασκευάζεται από ξύλο, πέτρα ή χάλυβα και έχει αδρό σχήμα Π, ενώ συχνά βάφεται σε χρώμα πορτοκαλοκόκκινο. Το τορίι σηματοδοτεί τη μετάβαση από το κοινό και μιαρό (έξω κόσμος) στο ιερό (τόπος κατοικίας της θεότητας). Το πέρασμα κάτω από το τορίι, καθώς και το πλύσιμο των χεριών και του στόματος με νερό, θεωρείται απαραίτητη πράξη εξαγνισμού για τον προσερχόμενο στο ιερό για προσευχή.  

Ο τύπος του Τορίι φαίνεται να είναι Kasuga ή Hachiman  Για περισσότερα σχετικά: wikipedia.org/wiki/Torii.

Δείτε και σεις την σύγκριση... και κρίνετε



Nagasaki 1945



Otsuchi 2010

Βέβαια σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μια τέτοια πύλη στην αντοχή της δικής μας Ακρόπολης.  Για όποιον ενδιαφέρεται ας ψάξει να βρει πόσες φορές έχει βομβαρδιστεί... και άλλα τέτοια.  Καθώς το άρθρο μιλά για την συγκεκριμένη αψίδα αφήνω την υπόλοιπη έρευνα σε σας.

Και μην ξεχνάτε.... είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες....

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: en.wikipedia.org/wiki/Torii
Επίσημη σελίδα: wikipedia.org