Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε... για το Μεγάλο Ταξίδι.





Τα Βλεφαρίσματα σήμερα νιώσαν υγρά από τα δάκρυα για ένα μεγάλο δάσκαλο της 7ης τέχνης.  Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012, ώρα 23.40. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στη χειρουργική μονάδα του νοσοκομείου Metropolitan. 

Ο διάσημος σκηνοθέτης είχε παρασυρθεί από δίκυκλο ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, με τίτλο «Άλλη θάλασσα», στον περιφερειακό της Δραπετσώνας. 

Το δίκυκλο, παρέσυρε τον κορυφαίο δημιουργό, τη στιγμή που εκείνος διέσχιζε το οδόστρωμα, ρίχνοντάς τον σε ένα τσιμεντένιο φρεάτιο βάθους 3 μέτρων. 

Βαρύτατα τραυματισμένος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διακομίστηκε αρχικά στο Αττικό νοσοκομείο, απ’ όπου με απόφαση της οικογένειάς του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Metropolitan. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γιατροί που τον παρέλαβαν, ο τραυματισμένος σκηνοθέτης διεκομίσθη σχεδόν χωρίς σφυγμούς και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργεία, το πρώτο στα πόδια και το δεύτερο στη σπλήνα, χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία. 

Από το πλευρό του δεν έλειψε στιγμή η σύζυγος και παραγωγός των ταινιών του, Φοίβη Οικονομοπούλου, με την οποία ήταν ζευγάρι από το 1979 και είχαν αποκτήσει τρεις κόρες, την Άννα, την Κατερίνα και την Ελένη. 

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1935 στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στη Νομική, πριν όμως πάρει το πτυχίο του, εγκατέλειψε τη σχολή και έφυγε, το 1961, για το Παρίσι. Εκεί εγγράφεται στο τμήμα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας της Σορβόννης και, ένα χρόνο μετά, γίνεται δεκτός στη σχολή κινηματογράφου IDHEC. 

Το 1964, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να αρθρογραφεί ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», δραστηριότητα την οποία συνέχισε μέχρι το 1967. Ένα χρόνο μετά, παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους «Εκπομπή» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αποσπά το Βραβείο των Ελλήνων Κριτικών. 

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία έχει τον τίτλο «Αναπαράσταση» (1970) και είναι εκείνη που τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντάς τον σε έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους σκηνοθέτες της Ευρώπης. 

Από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές του δημιουργίες είναι: η τριλογία πάνω στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα («Μέρες του ’36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί»), η ταινία «Ένα ταξίδι στα Κύθηρα», αλλά και οι συνεργασίες του με τον Marcello MastroianniΤο μετέωρο βήμα του πελαργού», «Ο μελισσοκόμος») και τον Harvey Keitel («Το βλέμμα του Οδυσσέα»). 
Η μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου του ήταν η βράβευσή του με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998). 

Το ξαφνικό τέλος του αφήνει ανολοκλήρωτη μια τριλογία («Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου»), την ολοκλήρωση της οποίας είχε αναβάλει ο ίδιος, προκειμένου να γυρίσει την «Άλλη θάλασσα», με την οποία είχε την πρόθεση να αφηγηθεί, μέσα από το φάσμα της οικονομικής κρίσης, τις σχέσεις ενός διεφθαρμένου επιχειρηματία και πολιτικού με την ηθοποιό κόρη του. Όπως είχε δηλώσει, πρόκειται για μια ταινία «που αφορά το ελληνικό παρόν και έμμεσα το μέλλον». Το ξαφνικό τέλος του Θόδωρου Αγγελόπουλου σκοτείνιασε το κινηματογραφικό στερέωμα, στερώντας από αυτό ένα ακόμα λαμπερό αστέρι. Η «Άλλη θάλασσα», που ίσως να μη γνωρίσουμε ποτέ, ταξίδεψε τον ίδιο σε έναν προορισμό πέρα από τα σύνορα του χρόνου και της εικόνας.

 Αντίο δάσκαλε....



Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: myself.gr/
Επίσημη σελίδα: youtube.com
Εμφανίσεις Υοutube: 301