Απαραίτητος ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία μας


Τα Βλεφαρίσματα είπαν να ξεκινήσουν το καλοκαίρι! με τι άλλο; Με ένα άρθρο σχετικό με τον ήλιο και την απαραίτητη βιιταμίνη D για τον οργανισμό μας... Σε λίγο θα εκπλαγείτε με αυτά που θα διαβάσετε...

 Μπορεί η βιταμίνη D να είναι περισσότερο γνωστή ως το απαραίτητο συστατικό για τη δέσμευση του ασβεστίου και το χτίσιμο ενός γερού σκελετού, ωστόσω η δράση της δεν περιορίζεται εκεί.  Όπως επισημαίνει η δρ. Νικολέτα Κοϊνη, πιστοποιημένη ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικάνικη Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, η οργανική αυτή λιποδιαλυτή ουσία έχει άμεση δράση στα γονίδιά μας. Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της βιταμίνης D είναι η ορμόνη καλσιτριόλη, που αλληλεπιδρά με περισσότερα από 2.500 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, η οποία απέδειξε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του DNA και να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοδιόρθωσής τους.  Σε κάποιες μελέτες αναφέρεται ότι η βιταμίνη D επιρεάζει εώς και 30.000 γονίδια που συνθέτουν πολλές πρωτεϊνες , οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, στη διαφοροποίηση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.  "Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται στο έντερο, στα οστά, στον εγκέφαλο, στον προστάτη, στον μαστό, στο κόλον, σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στους καρδιακούς και στους αγγειακούς μυς" εξηγεί η κ. Κοϊνη.  Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό ότι η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητη μόνο για υγιή οστά, αλλά και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, της ραχίτιδας, και το σύνολο του οργανισμού μας!

Ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Βιοχημείας Άντωνι Νόρμαν χαρακτηρίζει τη βιταμίνη D ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μυϊκή δύναμη και την εγκεφαλική δραστηριότητα, καθώς και για την έκκριση και ρύθμιση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, αλλά και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.  Η πιο σημαντική ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασφεστίου και του φωσφόρου, ενώ είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, όπως και για την πρόληψη πολλών ασθενιών, ακόμη και του καρκίνου.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D στην πατρίδα μας καταγράφεται κυρίως σε ανθρώπους που αποφεύγουν τελείως τον ήλιο, όπως βρέφη και ηλικιωμένοι.  Είναι απαραίτητο να κοκκινήσουμε λίγο για να ενεργοποιήσουμε την ιδιότητα του οργανισμού μας να παράγει βιταμίνη D3, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες, μας παρέχουν υποκατάστατό της ήτοι D4 και δεν είναι αρκετό.  Προτιμάτε την έκθεση στον ήλιο χωρίς λάδι, και το σταδιακό μαύρισμα.  Ένα τέταρτο την ημέρα αρκεί γι'αυτό!

Τα επιθυμητά ποσοστά βιταμίνης D σε ανθρώπους χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 80 ng/ml.  Σε περίπτωση πολλαπλών προβλημάτων, όπως τα καρδιακά νοσήματα, οι αντοάνοσες παθήσεις και οι καρκίνοι, τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερα, για να επιτυχθεί η λεγόμενη "θεραπευτική δράση" της βιταμίνης D σε συνεργασία και συνδυασμό πάντοτε με τα επιθυμητά επίπεδα μαγνησίου, βιταμίνης Κ2, ψευδαργήρου και βορίου στο σώμα.

Καλή ηλιοθεραπεία λοιπόν και καλό καλοκαίρι μας.


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 


Πηγή: freesunday.gr