18 Μαίου 2013: Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων στο Ιδρυμα Ευγενίδου


 
 
Τα Βλεφαρίσματα σας προτείνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο- σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας.


 
Ψηφιακές πλανηταριακές Παραστάσεις στο Πλανητάριο, ελεύθερη είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί εντυπωσιακά πειράματα, ομιλίες επιστημόνων, βιβλιοπαρουσιάσεις και αφηγήσεις στην Βιβλιοθήκη αλλά και παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης νυκτερινής ευρωπαϊκής γιορτής στο Ίδρυμα Ευγενίδου!

 
Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες (πλην της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπια) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Σημειώνεται ότι η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια δεν χρειάζεται δελτίο προτεραιότητας ή προηγούμενη κράτηση.


Παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα της βραδιάς αυτής και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

 
 
Ψηφιακή Παράσταση: «Ο Ζωντανός Πλανήτης»
Ώρες παραστάσεων: 21:30, 22:30 και 23:30.

Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών, η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Η ψηφιακή παράσταση του Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης», προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας Συστήματος. Στη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα συνειδητοποιήσουν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες, Αφροδίτη και Άρη. 

 
Παρατήρηση της Σελήνης, του Κρόνου και των δακτυλίων του, με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Ώρες: 21:00 — 24:00
 
Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό την Σελήνη και βέβαια τον Κρόνο και τους δακτυλίους του.
 
 
Ομιλία του Μανώλη Πλειώνη με τίτλο:
«H Σύγχρονη Κοσμολογική Θεώρηση»
Ώρα: 21:00O Mανώλης Πλειώνης είναι Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει στο κοινό για το σύγχρονο μοντέλο που αφορά στη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος, ενώ θα παρουσιάσει τους αποδεικτικούς, τόσο θεωρητικούς όσο και παρατηρησιακούς, πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται.
 
  • Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ώρες: 21:00 — 24:00

Στις 18 Μαΐου η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν με φαινόμενα και τεχνολογικές εφαρμογές! Η έκθεση εκτείνεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1200 m² και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος), «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος). Ειδικά για τη βραδιά αυτή θα πραγματοποιούνται σύντομες επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.

Bιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου

Βραδιά Βιβλίου: «Το Φύλο της Τεχνολογίας και η Τεχνολογία του Φύλου»
Ώρα 20:50
 
Έχει άραγε φύλο η τεχνολογία; Ποιος καθορίζει το φύλο των πραγμάτων και πώς ένα υλικό αντικείμενο, όπως το κινητό τηλέφωνο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το πλυντήριο, ο φούρνος μικροκυμάτων ή μια γραφομηχανή —όλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης— μετατρέπεται σ’ ένα έμφυλο αντικείμενο; Η Μαρία Ρεντεντζή και η Φαίδρα Παπανελλοπούλου, παίρνοντας την ευκαιρία από το βιβλίο «Το Φύλο της Τεχνολογίας και η Τεχνολογία του Φύλου» θα συζητήσουν μαζί μας το πώς η τεχνολογία συσχετίζεται με το φύλο και πώς εν τέλει διάφορες τεχνολογίες χαρακτηρίζονται ως γυναικείες ή ανδρικές, επιφέροντας έτσι πρακτικές συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή.
 
Βραδιά Αφήγησης: «…Κι αν σου μιλώ με παραμύθια…»
΄Ωρα 22:30
 
Μια βραδιά γεμάτη αφηγήσεις και τραγούδι, γεμάτη ιστορίες για θάλασσες αταξίδευτες και παραμύθια της αγάπης, που παίζουν κρυφτό με τα όνειρά μας, το ψέμα και την αλήθεια μας!

Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη

Μουσική, τραγούδι: Γιάννης ΨειμάδαςΕίναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες

Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή/κατασκευαστής: Ίδρυμα Ευγενίδου 
Επίσημη σελίδα: http://www.eugenfound.edu.gr